1 Ekim 2013 Salı

PTT 1. Lig'i İzlemek İçin 20 Neden!*


Şehir Futbolu
Şehir futbolunun en sıcak haliyle yaşandığı lig. Coğrafi bakımdan da lig 17 farklı şehri barındırıyor bu sezon. İzmir ve Adana 2’şer takımla ligde. Ankaraspor, İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Gaziantep Büyükşehir Belediyespor, Bucaspor ve 1461 Trabzon dışındaki 14 takım ya şehrin ilk takımı ya da Karşıyaka, Adanaspor ve Adana Demirspor gibi “şehre bedel” kimlikleri olan takımlar. Ayrıca Samsun, Trabzon, Adana, Bolu, Ordu, Kahramanmaraş gibi futbol tutkusu ve geleneği köklü olan şehirlerin varlığı ligi zenginleştiriyor.

Adana Derbisi
Türk futbolunun en önemli rekabetlerinden biri bu ligde. Zaman zaman farklı liglerde de oynasalar ateşi dinmeyen bir rekabet. Şehrin “asi çocukları” olan mavi lacivertlileri ile Adana’nın turuncuları arasındaki ezeli rekabet PTT 1. Lig’de devam ediyor. 5 Ocak Stadı’nın iki sahibi arasındaki 60 yıllık mazide resmi olarak 30 kez karşılaştı ezeli rakipler. Adanaspor 10 defa kazanırken, Adana Demirspor 9 kez galip geldi. Bu sezonki ilk derbi Adanaspor’un ev sahipliğinde 9. haftada oynanacak.


Play Off Sistemi
Yıllar içinde farklı uygulamalara gidilse de son sezonlarda oturan yapısıyla Play Off Sistemi bu ligdeki mücadeleyi son ana kadar taşıyan en önemli etken. İlk ikinin doğrudan Süper Lig’e yükseldiği ligde sonraki 4 takım da Play Off’a kalıyor. Böyle olunca son haftaya kadar ilk 6 mücadelesi devam ediyor. Öyle ki geçen sezon 34. haftaya girilirken 7 takımın Play Off’a kalma şansı devam ediyordu. Hatta ligin herhangi bir bölümünde hedefsiz maçın oynanması neredeyse imkansız oluyor. Düşme potası ve Play Off hattı arasında puan aralığı çok az ve takımlar bu aralıkta gidip gelebiliyor.  

4 Takım Küme Düşüyor
Ankaraspor’un lige katılmasıyla Federasyon 2. Lig’e 4 takımın düşmesine karar verdi. 19 takımlı bu sezonda son 4’ün küme düşecek olması lige ayrı bir heyecan katacak gibi görünüyor. Bu da düşme hattındaki mücadeleyi arttıracağı, rahat takımın pek olamayacağı anlamına geliyor. Geçen sezon ligden düşecek üçüncü takımın belliği olduğu 34. haftadaki Göztepe – TKİ Tavşanlı maçı gibi son haftalar yaşamaya gebe bir lig bizi bekliyor.

Transfer Çılgınlığı
Bu ligde transfer hareketliliği baş döndürür. İster sezon başı isterse de ara transfer döneminde olsun ligde olağanüstü bir oyuncu sirkülasyonu yaşanır. Başta Süper Lig’den düşen ve 2. Lig’den yükselen takımlar olmak üzere, ister şampiyonluk hedefinde olsun, isterse de Play Off hedefinde olsun hemen hemen tüm ekiplerde 15 transfer ortalamasını görmek mümkün. Örnek; Orduspor 20’nin üstünde oyuncu transfer ederken, Karşıyaka, Balıkesirspor, Kahramanmaraşspor ve Adana Demirspor yaklaşık 15’er futbolcuyu renklerine kattı. Devre arasındaki transfer hareketliliği de sezon başını aratmaz.

Teknik Direktör Değişiklikleri
Teknik adamların işi zordur PTT 1. Lig’de. Birkaç sezon üst üste aynı takımı çalıştırana rastlamak neredeyse imkansız olan bu ligde, sezonu tamamlayan hoca sayısı 3’ü 5’i geçmez. Bir Türk futbol geleneği olan “faturayı teknik adama kesme” davranışı gırla gider. 2012 – 2013 sezonunda yaklaşık 20 teknik direktörün görevden ayrıldığı ligde, sezonu tek hocayla tamamlayan sadece 6 takım oldu. Ligden düşen Kartalspor ise 4 teknik adamla çalıştı sezon boyunca. Yeni sezonda 19 takımdan geçen sezonki teknik adamıyla sezona başlayan takım sayısı 6.


Her Sene Değişim
Ara bir lig olmasından dolayı ligin yapısı her sezon büyük değişim geçirir. Yönetimler, oyuncular ve teknik adamlar değişedursun ligdeki takımların 3’te 1’i de yenidir hep. Üstten ve alttan gelen 3’er kulüp, yani 6 takım her sezon değişir. Ankaraspor’un da gelişiyle 19 takımlı ligde 7 farklı ekip oldu geçen sezona göre.  

3 Büyükler Yok
Süper Lig’in “büyükler” etrafında döndüğü futbol ortamında PTT 1. Lig’in en güzel yönlerinden biri de “büyük takım” olgusunun olmaması. Yani Lig belli takımların etrafında dönmüyor. Her sezon farklı takımlar taraftar, şehir ve ekonomik yapıdan bağımsız olarak lige ağırlığını koyabiliyor. 2. Lig’den çıkan 1461 Trabzon ile Adana Demirspor geçen sezon Play Off hattını yakalarken, Süper Lig hedefiyle lige başlayan Göztepe küme düştü. Yani ligde Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş yok, ya da diğer anlamıyla herkes büyük takım!    
Tek Parola: Şampiyonluk
Şampiyonluk adaylarından geçilmeyen bir lig. Önceki sezonun nasıl tamamlandığının bir önemi yoktur, yeni sezonda irili ufaklı hemen hemen 15 şampiyonluk adayı vardır her senenin başında. En üst seviyenin bir alt ligi olmasından dolayı da “O sene, bu sene” ve benzeri şampiyonluk parolaları pek çok stadın tribünlerini süsler. Yeni sezona en azından söylem ve iddia açısından baktığımızda TKİ Tavşanlı Linyitspor, Fethiyespor ve 1461 Trabzon dışında kalan her takımın tek bir hedefi var; Süper Lig’e yükselmek!  

Favorisi Olmayan Maçlar
Denk güçlerin mücadelesidir PTT 1. Lig. Kulüplerin ekonomik yapısının birbirine yakın olması, fizik mücadelesine dayalı bir futbol oynanması ve sezon boyunca hedefsiz takımın pek olmaması gibi temel nedenlerden dolayı kağıt üstünde bile olsa favori göstermek acemilik sayılır. Skor düşük, atanın kazanmaya yakın, 1 puanın ise çok değerli olduğu bir yarış olur bu ligde.


Taraftar Grupları
Şehir kulüpleri ve köklü takımların olması, PTT 1. Lig’de pek çok önemli ve renkli taraftar grupların varlığını da getiriyor. Adana Demirspor’un Şimşekler, Adanaspor’un Turbeyler, Karşıyaka’nın Çarşı ve Samsunspor’un Şirinler gibi 10 binleri tribünlere toplayan taraftar gruplarının yanı sıra, Balıkesirspor’un 10kolikler, Orduspor’un Çılgınlar, TKİ Tavşanlı Linyitspor’un Neşter’leri de ligde boy gösterecektir. Birkaç yıldır farklı bir taraftar grubu profili çizen İBB’nin Boz Baykuşları da lige büyük renk katacağı muhakkak.


Açık Kanal ve Web TV yayını
Maçları TV’den izleme imkanı ve özellikle şifreli olmayan kanallarda takip etme fırsatı önemli bir avantaj. TRT 5 maçı televizyondan, diğer 4 maçı ise Web TV üzerinden canlı yayınlıyor. Burada belki de tek sıkıntı aynı saate denk gelen maçların olması.

Ucuz bilet  
Stattan maç izlemenin Süper Lig ile kıyaslandığında daha ucuz olduğunu söylemek mümkün. Mesela şampiyonluk hedefindeki Şanlıurfaspor’un kale arkası kombine bilet ücreti 50, Samsunspor’un 75, Orduspor’un ise 100 lira. Sezonun ilerleyen haftalarında ve özellikle seyirci azlığının yaşandığı haftalarda 3-5 liraya maç bileti bulmak mümkün oluyor. Geçen sezonun şampiyonu Erciyesspor’un biletleri 1 ve 5 liraydı.


Genç oyuncular
Genç oyunculara Süper Lig ile kıyaslanmayacak derecede fırsatlar sunuyor PTT 1. Lig. Özellikle önemli Süper Lig takımlarının alt yapılarından yetişen ve genç milli takımlardan bilinen oyuncular, her ne kadar çok doğru bir yapılanma içerisinde olmasa da, önemli derecede forma giyme imkanı yakalayabiliyor. Mertcan Demirer, Taylan Antalyalı, Taha Can Velioğlu, Bülent Cevahir, Berkay Can Değirmencioğlu, Emre Kılınç, Doğan Erdoğan gibi pek çok genç yetenek bu sezon yeni Salih Uçan olabilmek için ligde top koşturacak.


Eski Tüfekler:
Uzun yıllar boyunca Süper Lig’de yer alan pek çok önemli oyuncunun da aralarında bulunduğu isimler son demlerini geçirdiği yerdir. Ali Tandoğan, Ahmet Şahin, Ragıp Başdağ, Hakan Bayraktar, Orhan Ak, Oğuzhan Bahadır, Armand Deumi, Muhammed Özdin gibi eski tüfekler takımlarında önemli görevler yapacak. Geçen sezon 36 maçın 34’ünde 11’de oynayan ve Adana Demirspor’u Play Off’a taşıyan 36’lık Erman Özgür ise kariyerini noktalayan ve bu sezon izleyemeyeceğimiz en önemli futbolculardan biri.


Yabancı oyuncu kalitesi
Emmanuel Emenike ve Florin Cernat’ın forma giydiği bir lig burası. Yarım sezonluk bile gelip gitmiş olsa, Cernat geçen sezon bu ligdeydi. Emenike’nin Avrupa yolculuğunun başlangıcı ise Karabükspor ile buradan oldu. 2’si Türki Cumhuriyetler’den olmak üzere 5 yabancı hakkı bulanan takımlar giderek kalitesi artan oyuncular getirmeye başladı. En iyi 2 örneği vermiş olsak da önemli yapancılar ligde forma giymeye devam ediyor. Doka, Visca, Zenke, Nikolay Dimitrov, Carlos Kahe, Juninho, Benjamin Fuchs, Sjoerd Ars gibi tanıdık ve kaliteli yabancıların yanı sıra Christian Pouga, Milan Mitrovic, Kwame Karikari, Daniel Zlatkov, Georgios Fotakis, Branimir Subasic gibi yeniler de lige kalite katacaktır.


Olamamış Genç Yetenekler Ligi
Türk futbolunun büyük ümitler beslediği ama bekleneni veremeyen pek çok isim de bu ligde yer alıyor. Önemli alt yapılardan yetişmiş, genç milli takımlarda defalarca forma giymiş bu oyuncuların bazıları tutunmak, bazıları da çıkış yakalamak peşinde. Arda Turan’ın da yer aldığı Galatasaray’ın 87-88 altın jenerasyonunun en büyük yıldız adayı olarak gösterilen Cafercan Aksu TKİ Tavşanlı’da bu sezon. Ayrıca İbrahim Ferdi Coşkun, Erhan Şentürk, Mehmet Batdal, Barış Memiş ve Sercan Yıldırım PTT 1. Ligde forma giyecek hayal kırıklığı yaratmış yetenekler. 


10 Numaralar Hala İş Yapıyor
Dünya futbolundaki yeri tartışıladursun 10 numaralar PTT Lig’de hala belirleyici oyunculardan olabiliyor. Florin Cernat’ın Çaykur Rizespor’u Süper Lig’e taşıdığı bir devrelik harika performans hala çok taze. Sahaya sürülen kadrolarda koşan ve mücadele eden oyuncuların fazla olması klasik 10 numarayı kaldırabilen bir düzen çıkıyor ortaya. Böyle olunca extra yetenekli 10 numaralar belirleyici katkılar sunabiliyor hala. Ali Güzeldal, Kenan Aslanoğlu, Onur Okan, Ufuk Bayraktar, Eren Özen, İrfan Başaran, Cafercan Aksu ligde keyifle izlenebilecek 10 numara orjinliler arasında.


Burada Sol Bek Çok
Türk futbolu Hakan Ünsal sonrası aradığı sol beki bir türlü bulamadı. Ama bu kısırlık PTT 1. Lig için geçerli değil. Pek çok takım bu mevkide başarılı oyuncular barındırıyor. Geçen sezonun en dikkat çekenleri Oğuzhan Berber Çaykur Rizespor ile Özgür Özkaya da Elazığspor’a transfer olarak ligden ayrılsa da Hakan Arslan, Kerem Can Akyüz, Bilal Aziz Özer, Alparslan Erdem, İsmail Dinler ve Sakıb Aytaç gibi iyi sol bekleri hala var ligin.   


Pivot Santrforlar Ligi
Mücadeleye dayalı bir lig olunca sırtı dönük oynayabilen, top saklayan, hava hakimiyeti iyi olan santrforlar ligde pek rağbet görüyor. Carlos Cahe, Gökhan Kaba, Mehmet Batdal, Christian Pouga, Kwame Karikari, Branimir Subasic, Mustafa Tiryaki, Sjoerd Ars takımlarının tek santrforu olarak hücum hattında görev alacaklardan bazıları. 

*FourFourTwo Dergisi 2013 Eylül sayısında yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder