1 Ekim 2013 Salı

30'undan sonra 3. Lig'de oynamak yassah!*

FUTBOLDA YAŞ SINIRLAMASI DEVAM EDİYOR!

Ali Cansun Begeçarslan – 31
Alt yapısından yetiştiği Beşiktaş’ta parladı. Gençlerbirliği, Sakaryaspor, Antalyaspor ve Gaziantepspor ile Süper Lig’de oynadı yıllarca. Geçen sezonun ilk yarısında 2. Lig’de Eyüpspor’daydı. Yaş sınırlaması nedeniyle 6 ay boyunca boşta kaldı.
“Yaş sınırlamasının insan haklarına aykırı olduğunu düşünüyorum. Böyle bir sınırlama yaparak futbolumuzu ileri götüreceğini düşünenler, uzun zamandır büyük bir yanılgının içindedir. Bir ok arkadaşımız genç yaşlarda kontenjana maruz kaldıkları için futboldan kopmak zorunda kaldı. Herkesin bir ailesinin olduğu ve futbolun bir ömrü olduğunu unutmayalım. Sayısız çağrı yaptık. Yetkililer bu çağdışı uygulamadan bir an önce dönmeliler.”


Ömer Ateş – 32 yaşında
Galatasaray altyapısından yetişti, 70 kez genç milli oldu. Kayserispor, Kayseri Erciyesspor, Karabükspor, Samsunspor, Boluspor, Çaykur Rizespor’da forma giydi. 4 ayrı takımla Süper Lig’e yükseldi. Yaş sınırlamasının futbolcular üzerinde yarattığı ekonomik zorlukları vurguluyor.
“Yaş sınırlaması oyuncu şişkinliğine neden oluyor ve sıkıntı kademeli olarak bir üst lige yansıyor. Kulüpler de bunu koz olarak kullanıyor. Ya amatöre dönmek ya da maç başına ücretlerle oynamak zorunda kalınıyor. Futbolcu kulüpten alacağı ücret konusunda peşinat, garanti ve maç başı olmak üzere anlaşır. Ama sınırlama yüzünden peşinat ve garanti ücret ortadan kalkıyor, sadece maç başı için zorlanıyor oyuncular. Otomatikman 20 kişilik kadronun yarısı ücret alamayacak demek oluyor bu. Zaten alt liglerdeki kulüpler en ciddi şekilde aksattıkları ya da hiç yapmadıkları ödemelerdir maç başı ücretleri. Ayrıca gençlerin önünü açmak tecrübelilerin önünü keserek olmaz. Bir an önce kaldırılmalı bu sınırlama. Bu sorunu da alt liglerdeki oyuncular çözemez. Süper Lig ve özellikle de büyük kulüplerin önde gelen futbolcuları öncülük etmeli. Onların yürüteceği bir çalışma sonuç alabilir ancak.”


Ertürk Koray Balcıoğlu – 35 yaşında
Bursaspor, Orduspor ve Kartalspor formalarıyla üst liglerde forma giydi. Yaş sınırlaması nedeniyle gereğinden erken amatöre dönmek zorunda kaldı. Bölgesel Amatör Ligi’nde Yeni Aksarayspor’da antrenör – futbolcu.
“Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir uygulama. Genç oyuncular için yapıldı ama milli takımların durumu ortada. Bu bir meslek… İnsanlar mesleklerini sürdüremiyor. Pek çok futbolcu büyük mağduriyet yaşadı. Oyuncular başı ücretlerle oynamak zorunda kalıyor. 30 yaş üstü futbolcular bir anlamda taşeron firmalar gibi. Garip bir durum… Bir sürü dilekçe yazıldı, imza kampanyaları yapıldı ama sesimizi duyuramadık. Medya da yeterince destek vermedi.”


İbrahim Metli – 32 yaşında
Mersin İdman Yurdu ve Göztepe’de forma giydi. Yaş sınırı nedeniyle 2. Lig’de Göztepe’de oynarken doğrudan amatöre dönmek zorunda kaldı. Geçen sezon BAL’da Yeni Aksarayspor ile şampiyon oldu. Takım 3. Lig’e yükseldi ama yaş sınırına takıldığı için amatörde kendine takım arıyor.

“Çok fazla oyuncu olduğu için kontenjanlar doldu ve boşta kaldık. ‘Sporun yaşı yoktur’ deniyor ama bizim spor yapmamız engelleniyor. Geçimimizi sağladığımız futboldan para kazanmamız engelleniyor. Bir futbolcunun 28 ile 33 yaşarası en verimli çağıdır. Sınırlamanın amacının anlayamadık. U14’ten U21’e kadar gençler için ligler var. İyi oyuncular zaten kendini gösterir, ben 17 yaşında profesyonel oldum ve oynamaya başladım. Ama şimdi ne oldu; 3. Lig’de tecrübeli futbolcu kalmadı. Milli takımlar neden olarak gösterildi ama görüyoruz ki orada da hep gurbetçi futbolcular oynuyor. Demek ki yanlış! Bir an önce bu büyük hatadan dönülmeli”

*FourFourTwo Dergisi 2013 Ağustos sayısında yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder