1 Ekim 2013 Salı

Tek Adamların Ligi: PTT 1. Lig'de Dikkat Edilmesi Gereken 10 Santrfor*


CARLOS KAHE - DENİZLİSPOR
Play – Off iddiasındaki Denizlispor’un en önemli transferi. Geçen sezon Play – Off finali oynadığı Manisaspor’da 18 gol attı. Son 2 yıldır kilo alıp, iyice ağırlaşsa da Manisaspor’un çok koşan ve iyi yardımlaşan kadrosunda “yakaladığını atan” rolünü iyi üstlendi. Sırtı dönük oyun becerisi, hava toplarındaki hakimiyeti ve ceza sahasındaki bitiriciliği onu yine 15 gol civarına taşıyabilir yeni sezonda. Ancak 32 yaşındaki Kahe’nin etkili olabilmesi için; Denizlispor’un kadro yapısı ve oyuncu tercihi, onun düşük temposu ve azalan hareketliliğine dönük çözümler üretmesi gerekecek!
  

GÖKHAN KABA
Ligin en faydalı santrforlarının başında geliyor. Etkinliği ve takıma katkısı yeterince iyi anlaşılamayan oyunculardan. Geçen sezonun ilk yarısında Adana Demirspor ile 13 maçta 7 gol atmasına rağmen devre arasında Şanlıurfaspor’a gitti. Onun boşluğunu dolduramayan Adana Demirspor’un Süper Lig’i kaçırmasındaki belki de en büyük etken. Tipik bir merkez santrfor olan 30 yaşındaki Gökhan’ın futbol bilgisi ve oyun zekası en temel artısıdır. 10 gol ortalaması ile geçirmesi beklenen sezonda bir o kadar da asist yapması muhtemel. Skor üretkenliğinin yanı sıra oyun katkısı üst düzeydedir.


MEHMET BATDAL – İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR
PTT 1. Lig’de “yürüyerek gol atan” santrfor deyimine cuk oturuyor. Süper Lig’de yer bulamamasının verdiği hayal kırıklığını üstünden attı geçen sezon. Ağırlığının yanı sıra temel eksiği olan kuvvet sorununu, en azından lig seviyesi için, aşmış durumda. Bucaspor’da Erkan Taşkıran ve Yasin Avcı ile gösterdiği uyumu Murat Yılmaz ve Simon Zenke ile yakalarsa Süper Lig hedefindeki İBB’nin en büyük silahı olur.    


SERDAR DELİKTAŞ – GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR
Ligin golcü – santrforu benzetmesini yaparsak yanlış olmaz. Sahadaki varlık nedeni gol olan santrforlardan. Oyuna büyük katkısı oymayan, hatta sahada fazla görünmeyen ama 18 civarında ve içinde bir anda biten golcü tipi. Durgun geçirdiği geçen sezonu 12 golle tamamladı. Çok kuvvetli olmamasına rağmen gol noktasındaki pozisyonlarda ayağını sokmasını çok iyi biliyor. Hedef büyüten takımının bir numaralı gol ümidi olacak yine, bu sezon 15 golü geçebilir.


CHRISTIAN POUGA – ANKARASPOR
Dikkatle izlenmesi gereken 1 numaralı santrfor olacak. Lige damgasını vurmaya aday oyuncuların başında geliyor. 1.93’lük 26 yaşındaki Kamerunluyu şampiyonluk hedefiyle lige giren Ankaraspor getirdi Türkiye’ye. Çok kuvvetli, kafa topları birinci sınıf ve ceza sahası önünden sık sık şut deneyen bir santrfor. Geçen sezon Belçika Ligi’nde 6 gol attı. Göksu Türkdoğan, Serdar Eylik, Ahmet Güven ile birlikte tehlikeli bir hücum hattının en uçtaki elemanı olacak. Çok konuşulacak bir isim olması muhtemel.


MUSTAFA TİRYAKİ  - 1461 TRABZON
Mehmet Yıldız’ın PTT 1. Lig versiyonu. Kalıplı fiziği, mücadeleci yapısı, kafa topları ve sırtı dönük oyunu sayesinde ufak ve hareketli takımına verdiği katkı önemli. Ayrıca rakip savunmayı yoran, yıpratan ve defansın fazla topla oynamasına izin vermeyen bir yapısı var. İngiltere doğumlu oyuncu, Ada’da alt liglerde oynadıktan sonra geçen sezonun başında Mustafa Reşit Akçay tarafından Trabzon’a getirildi. Sezonu 8 golle tamamladı. 26 yaşında olmasına rağmen, özellikleri itibarıyla her an Süper Lig’e sıçrama yapabilecek bir santrfor.


EMMANUEL BANAHENE - ŞANLIURFASPOR
Listedeki en farklı tipteki santrfor. Solak, top tekniği birinci sınıf, çok hareketli… Geçen sezon sıkıntılı mali durumu ve durmadan değişen kadrosuna rağmen Karşıyaka’yı Play – Off hattında tutan oyuncu. 14 gol attı, 6-7 asist yaptı. Çok rahat girdiği pozisyonları cömertçe harcayabiliyor, yani atıyor ama fazlaca da kaçırıyor. Ama buna rağmen oyun zekası ve etkili sol ayağı sayesinde arkadaşlarına bolca servis de yapıyor. Büyük yatırım yapan Urfa’nın Süper Lig yolundaki temel kozlarından. Yeni sezonda ligin gol kralı adaylarından biri olacak. 


SJOERD ARS – KARŞIYAKA
Ligin Avrupai tarzındaki santrforu. Geçen sezon devre arasında Çin’den Torku Konyaspor’a geldi, ilk çıktığı maçta hat-trick yaptı. Konyaspor geriden gelip Süper Lig’i yakalarken 17 maçta attığı 8 golle öne çıkanlar arasında oldu. Çok çalışkan ve “golü koklayan” bir santrfor. Süper Lig takımları için de adı geçiyordu. Gol ve asistleriyle 20’nin üstünde bir skor katkısı yapması beklenebilir. Karşıyaka’ya ruh katacak, hırsı ve mücadelesiyle Kaf Sin Kaf taraftarının maç öncesi tribünlere ilk çağıracağı futbolculardan biri olacak.


BRANİMİR SUBASİÇ – ORDUSPOR
Ligin yenilerinden, Sırp asıllı Azeri oyuncu. Oyun yönlendiren, pas trafiğine katkı yapan, hareketli, mücadeleci santrafor tipi. Fiziği ve oyun tarzı İvica Oliç’i andırıyor. En önemli özelliklerinden biri “oyundan düşmeyen” hali. Hiçbir pozisyonu bırakmayan 31 yaşındaki Subasiç’in zorlayarak attığı ya da son anda ayağının ucuyla dokunduğu gollerini fazlasıyla izleyebiliriz. Hırslı ve takımına coşku katan, lider karakterli bir oyuncu… 


EMRAH METOĞLU – BOLUSPOR
Kadro değişimine giren ve Süper Lig mücadelesi verecek olan Boluspor’un 3. Lig’den 24 yaşındaki transferi. 3. Lig 1. Grupta ligi domine eden ve 2. Lige yükselen Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor’da 21 gol attı. Kuvvetli fiziği ve defansı yoran yapısının yanı sıra en uçtaki hareketli oyunu sayesinde pozisyon buluyor. Gollerinin çoğu topu bekletmeden, kaleyi görür görmez yaptığı vuruşlardan geliyor. 2 kademe birden lig atlamış olmasına rağmen çabuk uyum sağlayabilir. İlk hazırlık maçında Çaykur Rizespor’a 2 gol attı. Boluspor’a farklı ivme katabilir.

*FourFourTwo Dergisi 2013 Ağustos sayısında yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder