1 Ekim 2013 Salı

Şampiyonluk Hikayesi: Kayseri Erciyesspor*


Türkiye Kupası finali oynadığı ve dramatik bir şekilde küme düştüğü 2007’nin ardından Kayseri Erciyesspor, Süper Lig’e dönüş için ilk ciddi hamleyi geçen sezon yaptı. Ancak uzun süre Play - Off hattında götürdüğü ligin son 6-7 haftasını kötü oynayınca kendine 8. sırada yer bulabildi.
Bu sezona yine şampiyonluk hedefiyle başlanırken, PTT 1. Lig’in “yazılı olmayan kuralları” gereği yeni teknik adam ve yeni kadroyla yola çıkıldı. Zira geçen sezonu takımlarının başında bitirenlerden sadece Adanaspor’da Levent Eriş ve Bucaspor’da Sait Karafırtınalar bu sezonu da aynı kulüpte tamamladı. Hadi buna 2. Lig’den gelen 1461 Trabzon ve Mustafa Reşit Akçay’ı da ekleyelim. Yani zorlasak 2 seneyi aynı hocayla oynayan 3 takım çıkıyor, zaten 2012-2013’ü tek teknik direktörle geçiren kulüp sayısı da anca 6.
Kayseri Erciyesspor yönetimi takımın başına 1. Lig’de sadece bir yıl tecrübesi olan ama özellikle Elazığspor’u PTT 1. Lig’e çıkarmasıyla dikkat çeken Osman Özköylü’yü getirdi. Şampiyon yaptığı Elazığspor’un 1. Lig’de sadece 5 hafta başında kalsa da kurduğu kadro Süper Lig’e yükseldi. Kendisi de sezonu Denizlispor’da tamamladı.

Eski ekip ve erken uyum

Yoğun teknik adam ve kadro sirkülasyonunun yaşandığı ligde, bu sene Süper Lig yarışında başarıyı getiren erken uyum ve takımda lig seviyesinin üstündeki futbolcuların çokluğu oldu. İkincisini özellikle devre arasındaki Florin Cernat, Eren Albayrak, Sercan Kaya, David Depetris gibi transferlerin katılımıyla Çaykur Rizespor yaptı ve sonuç aldı. Erciyesspor’u ise hedefe götüren en temel etken “erken kadro uyumu” oldu. Bu uyumun kodları da Osman Özköylü’nün kurduğu kadro yapısında mevcut. Serdar Eylik ve Mustafa Tuna Kaya’nın dışında sezon başı transfer edilen Gerard Gohou, Ragıp Başdağ, Kenan Şahin, Veysel Aksu, Alaattin Tosun, Ozan Tahtaişleyen ve Arif Şahin Denizlispor ve Elazığspor’dan Özköylü’nün eski öğrencileri. Bunlara kadroda tutulan Emrah Bozkurt, Fatih Kılıçkaya, Sofiane Hanni ve Serkan Atak gibi iyi takım oyuncuları da eklenince uyum ve takım olma hali çabuk oluştu.


Tecrübe ve özgüven

Uyum ile birlikte başarıyı getiren diğer önemli bir faktör de takım omurgasındaki tecrübeli oyuncuların varlığı. Tecrübeli ama doymuş değil, yaşı olan ama yaşlı olmayan bir oyuncu grubu oluşturuldu. Orta sahada takımın 35’lik lideri Ragıp Başdağ ile birlikte Serkan, Veysel ya da Alaattin, defansta Ozan ve Fatih ile ara transferde gelen Numan Çürüksu, forvette de Emrah ve Gohou ile lig ortalamasının epey üstünde bir iskelet çıkmış oldu meydana.
Sezon boyunca 22 hafta liderlikte kalan Erciyesspor’un temel özelliklerinden biri de kazanma alışkanlığı ve yüksek özgüveni oldu. Bu alışkanlık ve özgüven pek çok kötü oynanan ya da geriye düşülen maçta kurtarıcı oldu. Ankaragücü, 1461 Trabzon ve Denizlispor deplasman galibiyetlerini getiren iyi ve üstün futbol değil, sarsılmayan özgüvendi. Bucaspor ve Gaziantep Büyükşehir Belediyespor’a iç sahada kaybetmemenin sebebi de aynıydı.

Ya 3 puan ya hiç

Devamlılığı yüksek bu iskeletin yanı sıra bekler Tuna ile devrede gelen Bilal Aziz’in hücuma desteği, zaman zaman istikrarsız olsalar da Serdar ile Hanni ön kenarlarından gelen oyun ile skor katkısı Erciyesspor’u oldukça atak bir takım haline de getirdi. Bunların yanı sıra Kenan ve ara transferde katılan Göksu Türkdoğan’ın performansları hücum zenginliğini arttırdı. 4 forvet, Gohou, Emrah, Kenan ve Göksu 59 golün 41’inde imzası bulunuyor. Forvetlerin yanı sıra Serdar 7, Hanni de 4 golle skor paylaşımında yadsınamayacak bir katkı yaptı.
Gol ve puan ortalamasının düşük olduğu, 2’yi bulmadığı sezonda Erciyesspor, 6 kez ile ligin en az berabere kalanı olurken, 1 puanın değil 3 puanın hesabında oldu. Attığı 19 golle sezonun gol kralı Fildişi Sahil’li Gerard Gohou kazanma alışkanlığını teknik direktör Osman Özköylü’ye bağlıyor: “Çok hırslı, kaybetmeyi hiç düşünmüyor ve sadece galibiyeti istiyor. Bize mücadeleyi, maçı bırakmamayı öğreten odur.”


Deplasmanlarda gelen şampiyonluk     

Puan tablosuna bakıldığında iç sahadaki değil, deplasmanlardaki üstün performans öne çıkıyor. 63 puanın 36’sı dış sahada gelirken, evinde epey zorlandı Erciyesspor. 9 yenilginin 6’sı Kadir Has’ta, hem de bazıları Torku Konyaspor, Çaykur Rizespor, Adanaspor ve Manisaspor gibi Süper Lig hedefindeki takımlara karşı alındı. Osman Özköylü’ye göre iç sahadaki kötü sonuçların nedeni rakiplerinin çok fazla kapanması: “Sezon başından itibaren rakipler için hedef takım haline geldik. Sahamıza gelen tüm takımlar çok katı defans yaptı ve kapandı. Böyle olunca biz de daha çok yüklendik ve zaman zaman savunmada açıklar verdik. Böyle olunca da puanlar kayıpları yaşadık ve yenilgiler aldık. Ama yine de bu maçların çoğunda üstün oynayan ve kazanmaya yakın olan bizdik”


Sezon biter herkes gider

Bitime 2 hafta kala Çaykur Rizespor ile birlikte Süper Lig’i garantileyen Erciyesspor, ligi de zirvede tamamladı. Tabii bundan sonrasında ne olacağı merak konusu oldu hemen. Bu süreçte taraftar istikrardan yana tavır koydu. Türkiye’de kulübüyle “centilmenlik anlaşması” imzalayan tek taraftar grubu olan Çılgınlar 38, Osman Özköylü ve temel oyuncu grubunun kalmasından yana açıklama yaptı. “Osman hocanın emeğinin harcanmasını istemiyoruz. Süper Lig’de de başarılı olacağına inanıyoruz. Takıma takviyeler olsun tabii ki, ama kadroda köklü oynama istemiyoruz” diyen Çılgınlar 38’in basın sözcüsü Mehmet İnci, yeni sezonda tribünlerin daha çok dolacağını da söyledi: “Bu yıl 3 bin ortalamaya oynadık ama 2006’da bu sayı 20 bin kişiyi bulmuştu. Önümüzdeki sezon da takım en az 20 bin taraftarın önünde oynayacak”
Ancak kulüp aksi yönde kararlar aldı ve “yenileme” çalışmalarına başladı. İlk olarak Osman Özköylü ile yollar ayrıldı. “Süper Lig tecrübesine sahip bir teknik adam ile yola devam etme kararı aldık” diyen Kulüp Başkan Ziya Eren, kadronun da ciddi bir değişime uğrayacağını açıkladı: “Bu takımdan en fazla 8-9 oyuncu kalacak, 14-15 tane takviye yapmayı planlıyoruz. Ama ‘Çilek’ transfer de yapmayacağız. Takıma katkı yapacak futbolcular getireceğiz”
Bu sezon futbolcu maliyetlerinde 14. sırada olan Erciyesspor, PTT 1. Lig’in en az bütçeli ekiplerden biri olarak Süper Lig’in yolun tuttu. Yeni sezonda 1. Lig ile kıyaslanamayacak gelirlere sahip olacak kulüp, bakalım Süper Lig’de kalıcı bir takım olabilecek mi?

*FourFourTwo Dergisi 2013 Haziran sayısında yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder