1 Ekim 2013 Salı

Bu Çocukta İş Var: Doğan Erdoğan*


Mevki: Orta Saha / Kulüp: Samsunspor / Yaş: 17

Keşfedilişi
Doğuştan futbolcu olanlardan, “kendimi bildim bileli topla yatıp kalkarım” diyor. Evin içinde topla camı çerçeveyi indirmeye başlayınca dedesi ve amatör futbolcu olan babası çareyi onu Samsunspor Futbol Akademisi’ne yazdırmakta buluyor. Kayıtlar 6 yaşından başlamasına rağmen ailenin akademi hocalarına yaptığı ısrarların sonucunda henüz 5 yaşında Samsunspor’un kapısından içeriye adımın atmış oluyor. Geçtiğimiz sezonun başında kulüpte yaşanan ekonomik sıkıntıların yanı sıra Kulüp Başkanı Emin Kar’ın da teşvikiyle altyapıdan pek çok oyuncu A Takıma alınıyor. Teknik direktör Besim Durmuş’un da gelişiyle Kemal Sabri Bayraktar, Ercan Yazıcı, Canberk Aydın, Halil İbrahim Pekşen gibi gençlerle birlikte forma şansı buldu. PTT 1. Lig’de 4 maça çıktı, U18 Milli takımına da çağırılmaya başladı.


En önemli özellikleri
Her şeyden önce; futbol onun için hayat memat meselesi halinde. Yürümeye başladığından bu yana hiç eksilmeyen bir futbol tutkusu, coşkusu ve arzusuna sahip. Özellikle yerel basının tepkilerine rağmen genç futbolculara ısrarla şans veren Besim Durmuş onu, “Her an oyunun içinde, topun olduğu her yerde var olan bir oyuncu” olarak tanımlarken, futbol coşkusuna gönderme yapıyor. İdolü Zinedine Zidane ancak, İlkay Gündoğan, Selçuk İnan, Fernandes’i dikkatli takip ediyor, tarzını ise Pirlo, Xabi Alonsu ve Lampard “ekolüne” yakın buluyor. “Çift yönlü, modern bir orta saha. Oyunun 3 halini de becerebilen bir futbolcu” nitelemesi yapan Besim Durmuş, “oyunun 3 hali” vurgusu Doğan’nın temel futbol karakterini gösteriyor. Top rakipteyken de, kendi takımındayken de oyunun içinde olmanın yanı sıra topun ortada, yani sahipsiz olduğu, rakipten döndüğü ve kaybedildiği anlardaki refleksi ona sınıf atlatacak önemli bir özelliği. Gelişkin oyun bilgisinin yanında “box to box”ı kaldıracak tempo ve devamlılığa da sahip. 1.80’in üstündeki boyuna rağmen ayakları 42 numara, yani tekniği ve topla teması da iyi.


Ne dedi
Daha şimdiden Beşiktaş ve Gençlerbirliği Samsunspor’a yarım milyon avroyu aşkın bonservis ücreti teklif etti ama onun aklı fikri futbol oynamakta: “İlk hedefim kafamın karışmasına izin vermeden buraya odaklanmak ve yeni sezonda sürekli kadroda bulunup, süremi artırmak”

Yeteneklerine ve kendini geliştirme potansiyeline de çok güveniyor: “Avrupa’da oynama hedefim var. Sınırımın olmadığını düşünüyorum. Devamlı olarak gelişebileceğime ve her futbol tarzına ayak uydurabileceğime güveniyorum”

*FourFourTwo Dergisi 2013 Temmuz sayısında yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder