1 Ekim 2013 Salı

Efsane Göztepe Artık Ölümsüz*



Göztepe’de oturan genç bir Göztepeli heykeltıraş bir yıl önce, çocukluğundan beri büyüklerinden dinlediği Efsane Göztepe takımını anıtsallaştırma fikri ile yola çıktı. Heykele merak saldığından beri gerçekleştirmek istediği projeyi Konak Belediyesi’ne sundu. Proje beğenilince yenilenmekte olan Fuat Göztepe Parkı’na yapılmasına karar verildi. 30 yaşında ve 7 senedir anıt heykel çalışmaları yapan heykeltıraş Can Akdaş mutlu ve gururlu: “Bir Göztepe taraftarı ve vatandaşı olarak efsane olduğu dönemde yurtiçinde ve yurtdışında birçok başarıya imza atmış takımı ve bu şanlı dönemi gelecek nesillere aktaracak bir eserin sanatçısı olmak benim için büyük bir gurur kaynağı.”


RÖLYEFİN ÖZELLİKLERİ

220 cm. yüksekliğinde, 440 cm. genişliğinde. Kaidesi ile birlikte 340 cm. yüksekliğinde, 600 cm genişliğinde. Kil ile modle edildikten sonra fiber döküm yapılıp bronz efekt uygulanacak, granit kaideye monte edilecek.
Rölyefteki isimler: Ali Artuner, Küçük Mehmet (Işıkal), Çağlayan Derebaşı, Hüseyin Yazıcı, Büyük Mehmet (Aydın), Nevzat Güzelırmak, Nihat Yayöz, Ertan Öznur, Fevzi Zemzem, Gürsel Aksel (Kaptan) , Halil Kiraz ve dönemin teknik adamı Adnan Süvari.
Ayrıca kaidede 11 futbolcu dışında, o dönem emeği geçen diğer futbolcuların ve kulüp mensuplarının isimlerinin bulunduğu bir bölüm olacak. Kaidenin sol tarafında Adnan Süvari’nin hayatı, sağ tarafında da Göztepe’nin tarihçesi bulunacak.


EFSANE YILLAR


60’ların sonu ve 70’lerin başında Hollanda’da Rinus Michels ve sahadaki lideri Johan Cruyyf total futbol devrimini yaparken, Türkiye’de de Adnan Süvari ve Göztepe bu yolda yürüyordu. 4-3-3 sistemi ve Zemzemli, Halilli, Mehmetli, Nevzatlı, Alili, Gürselli, Nihatlı kadrosuyla bir efsane yaratılıyordu. 60’lı yıllarda Türk futbolunu kasıp kavuran bir takımdı Sinyör Adnan Süvari’nin Göztepe’si. 2 kez Türkiye Kupası, 1 kez de Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazanan Göztepe, dönemin UEFA Kupası olan Fuar Şehirleri Kupası’nda 1968’de çeyrek final, 1969 yılında ise yarı final oynayarak o güne kadar hiçbir Türk takımının yakalayamadığı bir başarıyı elde etti. 

*FourFourTwo Dergisi 2013 Mayıs sayısında yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder