1 Ekim 2013 Salı

Aranan başkan bulundu: Erkan Özbey*


Türk futbolunun temel sorunlarından biri “yönetici” konusu olduğu muhakkak. Futbolun içinden gelmemiş kişilerin ağırlıkta olduğu yönetici profili sorunların merkezinde. Son yıllarda sporcu geçmişi olanların daha fazla yönetimlerde söz sahibi olması yönündeki görüşler giderek artıyor. Bayern Münih’teki Franz Beckenbauer, Karl-Heinz Rummenigge ve Uli Höness örneği sık sık verilir oldu. Türkiye’ye baktığımızda ise Süper Lig’de bu tür bir yapı görmek mümkün değil. Ancak Spor Toto 2. Lig Grup takımlarından Kızılcahamamspor’da farklı bir kulüp yapısı karşımıza çıkıyor. Memleket futbol dünyasında pek rastlanmayan bu durumun mimarı Gençlerbirliği ve Bursaspor’da uzun yıllar forma giyen Erkan Özbey. Yaşadığı sakatlıklardan dolayı 31 yaşında futbolu bırakmak zorunda kalan Erkan Özbey, son yılında 3. Lig takımlarından Pursaklarspor’da futbolcu – menajer olarak yer aldı ve bir anlamda yöneticiliğe ilk adımını attı. 

Sporculuk kısmı sona erince tamamıyla yöneticiliğe yöneldi. Hatta yöneticiliğin daha da ötesine geçti ve şirketleşen kulübü satın aldı: “Teknik direktör diplomam olmasına rağmen benim yapıma, karakterime yöneticiliğin daha uygun olduğunu düşündüm. Ayrıca Türkiye’de mevcut kulüp yapısındaki yönetimsel sıkıntılar nedeniyle de bu yolu seçtim.”

FUTBOLDAN GELEN BAŞKAN
Yönetimsel sıkıntılarda sporun dışından gelenlerin bakış açısının belirleyici olduğunu vurguluyor 35 yaşındaki başkan: “İşadamları, futbolcu ve teknik adamlara fabrikasındaki işçiler gibi bakıyor. Kendi çalışanları gibi görüyor. Ama futbol camiası farklı bir sektör. Futbolu en alt kademeden, en üst kademeye kadar görmüş, yaşamış insanlar doğal olarak futbolun sorunlarını da, çözümlerini de daha iyi biliyor. İşadamları olmasın demiyorum, ama sporculuktan gelenler de yönetimlerde daha fazla söz sahibi olmalı”


Özbey, hisselerini satın aldığı Pursaklarspor’u futbola ilgisi ve desteği daha iyi olacağını düşündüğü için 2011’de Kızılcahamam’a taşır ve kulüp yola Kızılcahamamspor olarak devam eder.
Kkulübün mali ve idari yapısının 2 yılda önemli derecede toparlandığını ifade eden Özbey, sportif anlamda da aceleci olmayıp, sağlam gitmek istiyor: “Oyuncu yetiştiren, zamanla da yarışan bir takım olmak istiyoruz. Kulübe ve Türk futboluna genç oyuncular kazandırmak amacındayız. Birkaç yıl içinde de daha yarışmacı olup, lig yükselecek bir takım oluşturmak istiyoruz.”
Bu doğrultuda tesisleşme ve altyapı konusunda ciddi çalışmalar var Çıtaklar’da. Şu an için Ankara Yenikent Asaş Tesislerini kullanan kulübün, Kızılcahamam’da inşaatı devam eden kendi tesisleri bir yıl içinde tamamlanacak. U10 ile U19 arasındaki tüm yaş kategorilerinde altyapı takımları olan kulüpte gelişmiş bir oyuncu izleme ve scout ekibi var. Bu ekibin başında Gökhan Gönül ve Giray Kaçar gibi isimleri Türk futboluna kazandıran Kahraman Karataş bulunuyor. Kahraman hoca aynı zamanda Başkanın başdanışmanı.
Sportif anlamda kontrollü gidişe rağmen Kızılcahamamspor, 2. Lig’de önceki sezon Play – Off oynadı, bu yıl da Play – Off’un sadece bir basamak altında kaldı.

Üst ligler için kulübün mali yapısının henüz yeterli olmadığın anlatan Erkan Özbey, sponsorluk arayışlarının çok olumlu devam ettiğini ve önümüzdeki süreçte uzun vadeli anlaşmalar yapacaklarını söyledi.
Üst seviyede futbol oynayıp, üstelik de antrenör diploması olan birinin teknik kadroyla nasıl bir ilişki kurduğu da merak konusu. “Sağlıksız olacak bir başkan – teknik adam ilişkisinin ne kadar zararlı olabileceğini biliyorum” diyen Özbey, teknik ekibe karışmasının söz konusu olmadığını da sözlerine ekledi: “Müdahale etmek zaten mantıklı da değil. Teknik ekibin kararlarına karışırsanız, daha sonra hesap da soramazsınız. İhtiyaç duyulduğunda anca karşılıklı istişare yapılabilir.”

*FourFourTwo Dergisi 2013 Ağustos sayısında yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder