1 Ekim 2013 Salı

Alt Liglerin Şampiyonları*


Kadro istikrarıyla gelen şampiyonluk: Faturavizyon Kahramanmaraşspor

3. Lig’den bu sene yükselen Futaravizyon Kahramanmaraşspor 26 yıldır 1. Lig hasretine son verdi. 2. Lig Kırmızı Grup’ta sezona iyi başlayan ancak 8. haftadan sonra düşüş yaşayan Kahramanmaraşspor devreyi 5. sırada tamamladı. Eski futbolcusu Fethi Çokkeser yönetimindeki kırmızı beyazlılar, ikinci yarıda toparlandı ve zirveye adım adım yaklaştı. Polatlı Bugsaşspor, Tepecikspor ve Fethiyespor ile dörtlü bir şampiyonluk yarışına giren Karhamanmaraşspor, ligin bitime bir hafta kalan mutlu sona ulaştı. Kahramanmaraşspor’da öne çıkan temel özellik, alt liglerde pek rastlanmayan kadro devamlılığı. Taylan Aydoğan, Erhan Kurt, Berkan Emir, Adem Aydın, Erhan Çelenk ve 14 golle takımın en golcüsü olan Taha Balcı’nın da aralarında bulunduğu 12 temel oyuncu geçen sezon 3. Lig’de şampiyon olan kadroda da yer aldı. Takımın en tanıdık siması ise, Fenerbahçe’nin altyapısından yetişen, Gaziantepspor, Malatyaspor, Diyarbakırspor ile süper lig tecrübesi yaşayan ve devre arasında TKİ Tavşanlı Linyitspordan gelen stoper Serkan Özsoy.


Kıdemlilerle gelen şampiyonluk: Balıkesirspor

2. Lig Beyaz Grup’ta 15. haftada aldığı liderliği sezon sonuna kadar sürdürdü. Sezona Mesut Dilsöz ile başlayan ve şampiyonluk için İnegölspor ile çekişen Balıkesirspor’da ilk yarını son iki maçında takımın başına İsmail Ertekin getirildi. İlk yarıyı 4 puan farkla lider tamamlayan Balıkesirspor 32. haftada İnegöl deplasmanında alınan 1-0’lık galibiyetle şampiyonluğu garantiledi. Takımın en dikkat çeken yönü ise tecrübeli oyuncuların çokluğu. Özellikle devre arasının iki transferi takıma önemli katkı yaptı: Kocaelispor’da parlayan, Trabzonspor ve Samsunspor ile Süper Lig’de oynayan kaleci Ahmet Şahin ve forvet İlyas Çakmak. Sezonun ilk yarısını Elazığspor’da geçiren 35 yaşındaki Ahmet Şahin 16 maçta sadece 9 gol yedi ve Balıkesirspor’un 20 golle profesyonel liglerin en az gol yiyen takımı olmasında büyük pay sahibi oldu. Rize’den gelen İlyas Çakmak ise 7 gol attı ve skora büyük katkı yaptı. Ankaragücü ile 4 yıl Süper Lig oynayan Onur Acar, Sivasspor ve Antalyaspor’dan bildiğimiz Ertuğrul Arslan, Kocaelispor, Ankaragücü, Kayserispor ve Bucaspor ile Süper Lig tecrübesi yaşayan Koray Çölgecen Balıkesirspor’un diğer kıdemlileri oldu.


Başladığı gibi bitiren şampiyon: Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor

Diyarbakırspor amatöre ve Türk futbolundan silinmeye doğru giderken, Belediye’nin takımı tam aksi istikamette yol alıyor. 3. Lig 1. Grup’ta Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor sezona müthiş girdi ve ligi tam anlamıyla domine etti. 12 maçlık galibiyet serisiyle sezona başlayan yeşil kırmızılar 4. haftada aldığı liderliği sonuna kadar bırakmadı. İlk yenilgisini 15. haftada alan Diyarbakır ekibi, diğer 4 mağlubiyetini de zaten ligin son 4 maçında aldı. 31. haftada şampiyonluğunu ilan eden Turhan Özyazanlar’ın ekibinde, az gol yeme ve skor paylaşımı dikkat çekiyor. Sezon boyunca kalesinde gördüğü 23 golün 9’unu son 5 haftada yedi. 19 gol atan Emrah Mertoğlu, Kayseri Şekerspor’lu Timur Kosovalı ile birlikte grupta gol kralı olurken, Hakan Akman 9, Yusuf Yağmur 7 ve Serdar Deniz 6 golle skor paylaşımında önemli katkı yaptı.


Genç golcülerle gelen şampiyonluk: Aydınspor 1923

3. Lig 2. Grup’ta mutlu sona ulaşan Aydınspor 1923, genç kadrosuyla öne çıktı. Dardanelspor ile şampiyonluk mücadelesi veren takım, 24 yaş üstü sadece 4 oyuncuyla geçirdi sezonu. 11. haftada liderliğe oturan Selahaddin Dinçel’ın talebeleri bitime 2 hafta kala da şampiyonluğunu ilan etti. Genç forvetler, 15 gollü Sinan Uzun ve 14 gollü Mehmet Gürkan Öztürk skor yükünü sırtlarken, orta saha oyuncuları Umut Kaya 8, Emre İşçiler de 7 golle sezonu tamamlayan önemli isimler oldu.


“Hedef Süper Lig” parolası ve rekorlarla gelen şampiyonluk: Altınordu

Geçen sene küme düşen ancak Bucaspor’dan ayrılan Seyit Mehmet Özkan başkanlığındaki ekip kulübün başına geçmesiyle Altınordu’da hedef tekrar şampiyonluk oldu. 20 gün gibi kısa bir sürede oluşturulan kadro lige iyi başladı. Uzun süre gerisinde kaldığı Darıca Gençlerbirliği’ni 27. haftada yakalayan Altınordu, 31. haftada da rakibini deplasmanda 2-1 yendi ve ligi kopardı. Şampiyonluğun yanı sıra rekorlarla dolu bir sezon oldu İzmir ekibi için. Profesyonel liglerin 75 golle en golcü, artı 48 ile en yüksek averajına sahip ve 76 ile en fazla puan toplayan takımı oldu. Daha şimdiden Süper Lig planlamasının yapıldığı Altınordu’da 17 futbolcu gol atma başarısı gösterirken, Ozan Sol 19, Özkan Toprak 11, Mehmet Mert Özkaptan 10 ve Engin Güngör 8 golle öne çıkan oyuncular oldu.


Play – Off’lardan gelen şampiyonlar: Pazarspor – Dardanelspor - Gümüşhanespor


1. Grup beşincisi olan ve önce Fatih Karagümrük’ü, ardından da Tekirova Belediyespor’u penaltılarla geçen Pazarspor, 2. Grubu ikinci bitiren ve önce Sivas 4 Eylül Belediyespor’u 2-1, sonra da Ümraniyespor’u 5-0 yenen Dardanelspor ile 3. Grubu beşinci sırada tamamlayan ve yarı finalde Keçiörengücü’nü, finalde de Darıca Gençlerbirliği’ni aynı skorla, 2-0 yenen Gümüşhanespor 2. Lig’e yükselen son takımlar oldu. 

*FourFourTwo Dergisi 2013 Haziran sayısında yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder