30 Eylül 2014 Salı

1. LİG’İN 10 YENİ YILDIZI!*

Yıldız Adayı: Muhammed Demirci – Gaziantep Büyükşehir Belediyespor
2006’da 11 yaşında Beşiktaş’a transfer edildiğinde minik Maradona muamelesi gördü. O günden beri bekleniyor. Barcelona’dan Chelsea’ye kadar pek çok dünya devinin onu transfer etmek için yarıştığının haberleri hiç eksik olmadı. Nihayet 2 senedir A Takımda Beşiktaş ile ama beklentilerin uzağında kaldı. Özellikle fiziğindeki ergonominin o süper yetenekli 11 yaşındaki çocuktan epey farklı olması şaşırtıcıydı. Maç oynaması için kiralandı. Süper Lig’i aratmayacak kadro arasında yer bulması kolay olmayacak. Ancak bir an önce kendini göstermeli aksi halde kredisi hızla azalmakta.

Klas: Rodrigo Tello – Şanlıurfaspor
Biri Portekiz’de biri de Süper Lig’de 2 şampiyonluğu var. 35’inde ve bu kez alt lig şampiyonluğu için geldi. Büyük ölçüde yenilenen kadronun liderliğini yapacak. Kariyerinin sonlarını iyi hatırlamak istiyor. Ağır lig işine yarayabilir, keza kısa mesafedeki eski çabukluğu yok. Ancak sert ve defansif futbola çare bulması gerekecek. Neyse ki oyun zekası ve harika sol ayağında eksilen pek bir şey yok. Güzel asist ve gollerin devamına hazır olalım.

Transferin gözdesi: Emrah Başsan – Antalyaspor
22 yaşında ve 5 sezondur profesyonel liglerde. Son üçü Süper Lig’de. Düşen kadroda kalan en önemli isimlerden biri. Transferin en çok konuşulanlardan. Hatta Trabzonspor’la anlaştı ancak Vahid Halilhodzic kendisini istemeyince bordo mavililere gidişi yattı. Hemen geri çıkmak isteyen Antalyaspor için önemi çok fazla. Oyun olgunluğunu almaya başladı. Ancak artık “genç yetenek” olmanın ötesinde daha fazlasını yapmak zorunda. Lig düşmüş olsa da bunu göstermenin zamanı.

Sansasyonel transfer: Shola Ameobi - Gaziantepspor Büyükşehir Belediyespor
Rahatlıkla ligin en kariyerli transferi olarak sayılabilir. Newcastle United ile 14 yıl İngiltere Premier Lig’de başarılı sezonlar geçirdi. Nurullah Sağlam’ın şampiyonluk yolunda en güvendiği isimlerden biri. 33 yaşında ama yaklaşık 30 maç oynayarak geldi, yani henüz bariz bir düşüşe geçmiş değil. Çok golcü bir santrfor olmamıştır kariyeri boyunca, yine de 10’un üzerine çıkacaktır rahatlıkla. Ama asıl katkısı etrafındakilere olacaktır her zamanki gibi. Güçlü fiziği, istasyon özellikleri ve tecrübesiyle fark yaratması muhtemel.

Artık zamanı gelmişti: Hakan Arıkan – Kayserispor
Süper Lig’deki 8 yılın ardından tekrar 1. Lig’e döndü. Antalyaspor’la düştü ama diğer düşen Kayserispor’la devam ediyor. Ankaraspor’da parladığı ilk yılının ardından hiçbir takımda full sezon 11 oynamadı. İstikrarsız maçlar ve yıllar geçirdi. Beşiktaş ile Lig ve Kupa’da birer şampiyonluk yaşadı. Elbette ki bu lig için fazlasıyla tecrübeli. Ama algılardaki kolay kaybolan güveni yitirmemeli. Aksi takdirde şampiyonluk hedefindeki takımda sorunlar yaşar ve bu kez Süper Lig’e dönüşü biraz daha zor olabilir.

Golcü: Bobo – Kayserispor
Kayseri’deki eski Beşiktaşlılardan. Siyah beyazlı formayla 6 sezonda 1 şampiyonluk ve 4 Türkiye Kupası kazandı. Kayserispor’da kötü geçirdiği sezonun ardından düşen kadroda kalanlardan. Bir önceki sezondaki 18 gollük performansına ulaşması gerekiyor. Rahatlıkla Süper Lig’in başaltı takımlarında yer bulabilirdi kendine. Ligin sert stoperleri arasında keyfi kaçabilir. Üst üste iki kötü sezon geçirmeyi göze alamayacağı için biraz sıkması gerekiyor. 15 golün üzerine çıkması beklenebilir.

Mücadeleci: Mert Nobre – Kayserispor
3 şampiyonluk ve 3 Türkiye Kupası’yla geçen Fenerbahçe ile Beşiktaş yıllarından sonra, Anadolu’daki yolculuğuna PTT 1. Lig’i de ekliyor bu sezon. Türkiye’de ve muhtemelen kariyerindeki son birkaç sezonu için tam ligine geldi. Boğuşmak, itip kakmak içir istemediği kadar stoper bulacaktır karşısında. Daha sert ve faullu geçeceği için de hakemlerle yine fazlaca haşir neşir olacak. Hücumcu takımın pivotu ve istasyonu olacaktır. Sarı kırmızılılar rakip ceza sahasına onun sayesinde yüklenecektir.

Deli dumrul: Hurşut Meriç – Adana Demirspor
Gençlerbirliği’nde Alkaralar’ın en sevdiklerinden. Ne yapacağı belli olmayan ama yine de topu her aldığında üretken olmaya çalışan biri. Deli dolu hali, çalım beceresi ve sol ayağını yabana atmamak lazım. Rizespor’da sezonu sadece 3-5 maçla, yani neredeyse boş geçirmesi şaşırttı, hele de 1 yıllık duraklamadan sonra hemen lig düşmesi daha da tuhaf geldi. Maçsız geçen dönemin etkilerini çabuk atmak zorunda. Zira karşısında Başkent yıllarında olduğu kadar sabırlı ve anlayışlı bir taraftar kitlesi yok.  

Joker: Ekrem Dağ – Şanlıurfaspor
Tam bir görev adamı ve joker. Her eve lazım adamlardan! Yeni kadronun kaynaştırıcısı olacak. Bazen saç baş yoldursa da temposu ve çalışkanlığıyla çok faydalı biri. Farklı mevkilerde orijinal pozisyonuymuş gibi hiç yadırgamadan ve zorlanmadan oynaması da tercih edilmesindeki en temel etkenlerden. Hele de bazen hiç kimsenin beklemediği anlarda attığı harika golleri bonus’un da ötesinde saymak lazım. Bakalım Mustafa Denizli’nin bankosu olarak Beşiktaş’ın şampiyonluğunda oynadığı rolü tekrar edebilecek mi? Ama hiç yoksa lige renk katacağına şüphe yok.

Damat Ferit: Çağdaş Atan - Gaziantepspor Büyükşehir Belediyespor
35’ine yaklaşsa da hala Süper Lig’de alıcısı olurdu rahatlıkla ve fazlasıyla. Stoper ve özellikle yerli olarak boşta kalmazdı. Ama eski hocasını kırmadı ve 10’uncu durağı için Antep’i tercih etti. Sezon başı ve kağıt üstünde ligin en iddialı kadrosuna önemli güç katacaktır. İbrahim Kaş ile nasıl bir tandem olup, hangisinin hamleci hangisinin yönlendiren ve bekleyen stoper olacağını sezon boyunca göreceğiz. Ama bu defansın karizmasının da havasının da yerinde olduğunu söylemek lazım.
*FourFourTwo Dergisi Eylül 2014 Sayısında Yayımlanmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder