29 Eylül 2014 Pazartesi

PTT 1. LİG 2014-2015 SEZON REHBERİ: ADANA DEMİRSPOR*

Geçen sezon 13’üncü En golcü Mehmet Eren Boyraz (12) Ziraat Türkiye Kupası 4. Tur Sarı kart 96 Kırmızı kart 6

2012’de çıktığı PTT 1. Lig’deki ilk yılında 1461 Trabzon ile birlikte sezonun sürpriz takımı oldu. Tarihi 5-5’lik Bucaspor karşılaşması gibi renkli maçlar oynadığı sezonda Play-off’a kalmayı başardı ancak Manisaspor’a elendi. Mehmet Eren Boyraz, Birol Hikmet, Efe İnanç gibi Süper Lig’den gelen transferlerine rağmen geçen sezonu kötü geçirdi. Sezon boyunca 3 teknik direktör değiştiren Demirspor, ligi de 43 puanla anca 13’üncü sırada bitirdi. Yeni bir anlayış ve yapılanmaya giren Adana’nın mavileri sportif direktörlüğe Samet Aybaba’yı, teknik direktörlüğe de Ünal Karaman’ı getirdi. Aksi yönde açıklamalar yapılsa ve hedefin sonraki yıl olacağı söylense de Aybaba-Karaman isimleri olunca camiada şampiyonluk beklentisi hemen oluştu.
A PLANI
Ünal Karaman’ın uzun süreli takım başında görme imkanı olmadığından sistem konusu için belki de Samet Aybaba’dan esinlenilebilinir. “Saha içinin patronu Ünal Karaman’dır” dese de genç, koşan ve atak bir Aybaba takımı görmek mümkün. Bu koşan kadroda Alattin Tosun ve Hakan Söyler gibi tecrübeli ön liberoların rolü kritik olacak. Bu ikiliye Mesut Saray’ın da eklenmesiyle pasa dayalı, topa sahip olmaya çalışan dengeli bir takım görülebilir. Kasımpaşa’dan gelen Hüseyin Kala ve Fenerbahçe’den alınan genç yetenek Beykan Şimşek Demirspor’un kenar organizasyonlarındaki belirleyici isimleri olacak. Samet Aybaba’nın kendi izlediği ve Brezilya B’den getirdiği 25 yaşındaki Hugo Da Silva Cabral’un santrfor performansı da işlerin iyi gitmesinde rol oynayacak. Kağıt üzerindeki kadro yapısına bakıldığında Türkiye liglerinin son yıllardaki favori dizilişi 4-2-3-1’e uygun bir oyuncu seçimi söz konusu.  

B PLANI
Teknik ekipten şampiyonluk sözleri duyulmasa da Demirspor’un ateşli ve tutkulu taraftarı mutlak başarı bekliyor elbette. O nedenle de işlerin kötü gittiğinde ortaya çıkacak alternatif plan daha da hayati önem kazanıyor. Ancak yeni teknik direktör ve sportif direktörün yanı sıra kurulan kadroya bakıldığında genç oyunculara iş düşecek gibi. Ancak başta Beykan ve Tayfun gibi gençler için bu durum bir fırsat anlamına da geliyor.

GÜÇLÜ YANLARI
Aybaba-Karaman ikilisinin popülaritesi ve tecrübesi oyunu grubunun önüne geçebilir. Yönetim ve oyuncular karşısında güçlü ve otoriter bir yapı var. Mücadelenin üst düzey olduğu ve çoğu yenilenen kadronun olduğu ligde “teknik adam takımı” ortaya çıkabilir. Sabırsız camiaya rağmen yeni yapılanmanın ilk yılı olması itibarıyla da baskının nispeten az olacak olması da olumlu yansıyabilir. Kendini ispatlama fırsatı yakalayacak potansiyelli oyuncuların bunu değerlendirmesi halinde beklenenden erken bir çıkış görülebilir.

ZAYIF YANLARI
Aybaba-Karaman ikilisinin, ama özellikle Samet Aybaba’nın Süper Lig’den gelebilecek teklifler ve ayrılık ihtimali her daim gündemde olacaktır. Buna Ünal Karaman’ın daha önce başarısız olan ikili çalışma denemeleri de buraya eklenebilir. Oyuncu grubuna bakıldığında bireysel performansın önemli olduğu ligde Demirspor’un alternatifinin biraz az olduğu görülüyor. Yetenekli ama genç olan potansiyelli oyuncular bekleneni vermek zorunda gibi.

KİLİT OYUNCU
Mesut Saray
Yetenekli sol ayağı, tekniği ve oyun zekasıyla ligin yetenekli oyuncularından. Geçen sezon istediği gibi geçiremedi. Ancak Aybaba-Karaman dönemiyle yenilenen ve nispeten gençleşen kadroda lider olması muhtemel. Sorumluluk verilmesi halinde takımın sürükleyici ismi olabilir. Rahatlıkla oynadığı iki ön kenarda ve forvet arkasında skor katkısı olacaktır.

PATRON
Ünal Karaman
Yardımcılık, Sportif Direktörlük, Teknik Direktörlük arasında gidip gelen istikrarsız bir görüntüsü oldu. Samet Aybaba’nın Sportif Direktörlüğünde nasıl bir süreç yaşayacağı merak konusu. Yaklaşık 15 oyuncunun gittiği, bir o kadarının transfer edildiği yeni sayılabilecek bir kadro var elinde. Kısa sürede gelecek başarıdan ziyade, kurumsallaşma ve uzun vadeli mesajlar verdi. Hem Karaman’ın söylemleri, hem de Abdülkerim Bardakçı, Beykan Şimşek ve Tayfur Bingöl gibi genç transferler bu sezonun yapılanma sezonu olacağının göstergesi.
*FourFourTwo Dergisi Eylül 2014 Sayısı Özel Sezon Rehberinde Yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder