30 Eylül 2014 Salı

PTT 1. LİG 2014-2015 SEZON REHBERİ: SIKI DURUN, HARİKA BİR SEZON BİZİ BEKLİYOR*

Düşeniyle çıkanıyla 3’te biri değişen ligde her sezon en kötüsünden 6-7 tane şampiyonluk adayı olması adettendir. Ama bu defa hiç zorlanmadan ve elimizi korkak alıştırmadan 11-12 takım sayabiliriz. Hepsi iddialı, her biri kendinden emin. Orta sıralar ya da ligden düşmeme hedefini koyan yok, varsa da ligin şanından dillendirmeye cesaret edemiyor. Tek hedef Süper Lig, tek slogan “Bekle Bizi Süper Lig”, ortak pankart da “O sene bu sene”. Böyle olunca da harika bir lig için, hatta ve belki de 63-64’ten beri var olan en üst seviyenin bir alt ligi olarak en kaliteli ve çekişmeli sezona hazır olalım.

Favoriler, plaseler, sürprizler!
En başta düşenler, hiç zaman kaybetmeden Süper Lig’e dönmek derdinde. Aksi durumda hem beklentiler, daha da önemlisi Süper Lig’den gelen mali yüklerin kulüpleri darmaduman edebileceğinin herkes farkında. O yüzden Kayserispor ve Antalyaspor kadrosunu büyük oranda tuttu. Favoriler arasına hemen yazalım. Diğer düşen Elazığspor’da ise oyuncu grubu dağıldı ama takımın başına gelen Ümit Özat transferde epey adam aldı. Son Play-off finalisti Samsunspor bu kez yarım kalan işini bitirmek istiyor. Geçen sezonu uzun süre ilk ikide götüren eski Ankaraspor, yeni adıyla 1299 Osmanlıspor daha da vites arttırdı ve ortak görüş olarak şampiyonluğun en güçlü adaylarından biri olarak algılardaki yerini aldı. Kadrosu eksik fazla, güçlü güçsüz pek etmez, Karşıyaka her zaman zirve adayı olarak lige başlar ki bu sezon bunun için kadroları da epey havalı. Hoca da başarmaya hazır biri, Yusuf Şimşek. Daha ne olsun! Son yılların transfer şampiyonu Şanlıurfaspor, yine aynı ama bu kez daha dengeli kadro kurdu ve Süper Lig için artık daha gerçekçi oldukları kesin. Son şampiyon hoca Cihat Arslan’ı, transferlerden Rodrigo Tello, Ekrem Dağ, Hakan Arıkan, Abdulkadir Özgen, Hüseyin Tok, Serdar Özbayraktar ve Marius Niculae’yu saymakla yetinsek yeterli olur sanırız. Ee burada Adana şehrini atlamak ayıp olur. Turuncular yine Levent Eriş ile sezonuna girdi. Kadro olgunluğunun zirvesinde ve her zamankinden daha fazla hazırlar. Sportif Direktör Samet Aybaba, Teknik direktör de Ünal Karaman ile farklı bir model ile yola çıkan Adana’nın diğer yakasında ise öncelik yapılanma. Ama şehrin asi çocukları bir yandan yapılanırken plase kovalamayacağını da sanmamak büyük hata olur. Plase demişken genç ama lig tecrübesi yüksek oyuncu grubuyla Bucaspor ve Reha Erginer’in Boluspor’unu da atlamamak lazım. Ekonomisi çökmekte olan ama son olarak Play-off oynayan Orduspor’u da unutmamalı. Ama en büyük sürpriz için (o da artık ne kadar sürpriz sayılırsa) ilk isim kuşkusuz Altınordu olacak. Tertip düzen yılı dediler, 20 günde kurulan kadroyla 3. Lig’de şampiyon oldular. “Acelemiz yok, alt yapıyla uğraşıyoruz” dediler 2. Lig’de şampiyonluk geldi. Başkan Seyit Mehmet Özkan, “2 sezon çıkmayı düşünmüyoruz” dedi ama artık kimse inanmaz tabi. O izlemese de ligin açılış maçında Bucaspor’a karşı oynanan iyi oyun ona kanıt olarak gösterilebilir. Yani Altınordu’ya dikkat! Ve elbette geldik ligin en büyük favorisine: Gaziantep Büyükşehir Belediyespor! En azından sezon başı ve kağıt üstünde böyle olduğuna şüphe yok. Yıllardır ne çıkar ne düşer, istikrarlı kadrosuyla iyi futbol oynar ve ortalarda dolanırdı. Ama bu sezon her şey değişti. Takımın başına Nurullah Sağlam geldi ve çok güçlü kadro kuruldu. Ben Yahia, Sertan Vardar, Çağdaş Atan, Muhammed Demirci, İbrahim Kaş, Mehmet Nas, Köksal Yedek, Vagif Javadov ve Shola Ameobi’yi bir çırpıda sayalım yeter de artar.

Süper transferler!
Ligin kalitesi, ekonomik değeri ve tanınırlığı arttıkça gelen yıldızlar da o paralelde her geçen sezon artıyor. Epey tanıdık olacak bu sezon. Rodrigo Tello’dan Bobo’ya, Lamine Diarra’dan Mert Nobre’ye, Hurşut Meriç’ten Ben Yahia’ya, Çağdaş Atan’dan Marek Sapara’ya kadar pek çok tecrübe ilk defa ligde boy gösterecek. Hele de yabancı transferde bu sezon lig bildiğiniz kendini aştı. Shola Ameobi, Vagif Javadov, Georgi Andonov, David Solomon Abwo, Jacop Mulenga, Jonattan Ayite, Tsvetan Genkov ve Valeri Fomichev ligin kalitesine çok şey katacaktır. Öte yandan bilindiği üzere bireysel performansların ligidir PTT 1. Ligi. Takımlar da bu marka isimlerden ne beklediklerini de çok iyi biliyor.
*FourFourTwo Dergisi Eylül 2014 Sayısı Özel Sezon Rehberinde Yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder