22 Eylül 2014 Pazartesi

PTT 1. LİG 2014-2015 SEZON REHBERİ: ELAZIĞSPOR*

Geçen sezon Süper Lig’de 16’ncı En golcü Deniz Yılmaz (13) Ziraat Türkiye Kupası Grup Aşaması Sarı kart 78 Kırmızı kart 10

Son beş sezonda üçüncü kez farklı ligde. İkisi şampiyonluktan ama sonuncusu küme düşmekten. Hiç duraksamadan iki lig birden yükseldi ancak Süper Lig’deki ikinci sezonunda küme düştü. Sayısız transferleri ve teknik adam değişimleriyle istikrarsız kulüp yapısı var. Ekonomisi de her an alarm çalabilir. Okan Buruk ile birlikte ligde kalma ümitleri artmıştı ama son 4 haftadaki 3 yenilgi kaçınılmaz kötü sonu hazırladı. PTT 1. Lig’de kalmak istemiyorlar ve zaman kaybetmeden yukarı dönme amacındalar. Okan Buruk’un ayrılmasından sonra yönetim Ümit Özat ile anlaştı. Lig düşen çoğu takım gibi ciddi kadro erozyonu yaşandı. Onur Ayık, Çağlar Birinci, Fabio Bilica, Marvin Kwasie, Mehmet Nas, Rodrigo Tello, Serdar Özkan, Tanju Kayhan, Vanja Ivesa, Deniz Yılmaz, Serdar Gürler, Özgür Özkaya, İbrahim Kaş, Hakan Söyler, Tidiane Sane ve Ognjen Vranjes’ten kadroda kalan olmadı. Ümit Özat ligin başlamasına sadece 20 kala takımın başına geçti ve dolayısıyla transferde geç kalındı. Onur Güney, Murat Kayalı, Mehmet Çakır, İzzet Yıldırım, Murat Tosun, Cihat İlhan, Enis Kahraman, Burak Akyürek ve Oktay Pop ilk anda transfer edilenler. Sezon başlangıcında sorun yaşamaları olası. Kolay bir lig beklemiyor onları.

A PLANI
Tecrübeli orta saha kurgusu. Bu takımla iki şampiyonluk yaşayan Murat Kayalı’nın liderliğinde ve Mehmet Çakır’ın desteğiyle topa sahip olmaya çalışacak. Genç ve yetenekli transferlerden Çağlayan Alpsatan, Muhittin Erdem Baştürk ve Cihat İlhan dinamizm katması bekleniyor. Onur Güney ve İzzet Yıldırım kanatları boydan boya etkili kullanan bekler. Kısa sürede uyumu yakalamaları halinde olgun bir takım ortaya çıkabilir.

B PLANI
Saldırgan futbol ve sert savunma. Sezon başında işler çok iyi gitmeyebilir, işte o zaman kötü sonuçların önüne geçmek için Ümit Özat’ın başvurabileceği yegane yöntem kalıyor. Rakibini durdurmayı öncelik olarak alıp, bulacağı golle de sonuca gitmek pek çok maçta devreye sokacağı plan olabilir.

GÜÇLÜ YANLARI
Transferde geç kalınsa da ekonomik gücüyle telafi edilecektir. Toparlanan Süper Lig patentli oyuncular, genç gurbetçiler ve yabancılar takımın en önemli artısı. Zirveden çok kopma olmadığı durumda da devre arasında yapılacak takviyelerle açıklar kapatılabilir. Ümit Özat’ın getirilmesi ve alınan oyuncular ligi kolay kolay bırakmayacak bir takım sinyali veriyor.

ZAYIF YANLARI

Süper Lig’den hemen hemen kimsenin kalmaması çok büyük dezavantaj. Düştükleri yıl hemen geri çıkan İstanbul Büyükşehir Belediyespor ve Mersin İdman Yurdu’nun başarısının temeli büyük oranda korunan Süper Lig kadroları. Buna teknik direktörün geç belirlenmesi ve transferde geç kalınması da eklenebilir. Alınabilecek pek çok oyuncuyu rakipler erken davranıp kaptı. Birkaç antrenmanla maça çıkacak futbolcular olacaktır.
KİLİT OYUNCU
Murat Kayalı
4 sezon oynadığı takıma bir buçuk yıl sonra döndü. Gakkoşlar Süper Lig’e gelirken, 2. Lig ve 1. Lig’deki şampiyonluklarda büyük pay sahibi oldu. Süper Lig’de kendini yeterince gösteremedi ama burası için net olarak fazla bir oyuncu. Etrafına orta sahayı kurmak çok kolay.

PATRON
Ümit Özat
Köln’deki antrenörlük başlangıcı ümit vermişti ama ilk teknik direktörlük deneyimi Ankaragücü’nde olaylı bitti. Manisaspor’daki ise sadece 6 hafta sürdü. Yorumculukta da epey gündem yarattı. Agresif hali her şeyin önüne geçebiliyor. Hemen Süper Lig’e dönüş beklentisi çok yüksek olan takım onun için bir fırsat.
*FourFourTwo Dergisi Eylül 2014 Sayısı Özel Sezon Rehberinde Yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder