12 Eylül 2014 Cuma

PTT 1. LİG 2014-2015 SEZON REHBERİ: ŞANLIURFASPOR*

Geçen sezon 11’inci En golcü Emmanuel Banahene (9) Ziraat Türkiye Kupası 2. Tur Sarı kart 104 Kırmızı kart 6

Karşımızda tartışmasız ligin transfer şampiyonu. Son 2 sezonda olduğu gibi bu alandaki birinciliği kimseye bırakmadı. Önceki sezon devre arasında yaptığını PTT 1. Lig takımları bile iki kez düşünür. Gönderilenlere rağmen 35’in üstünde oyuncuyla idman yaptılar. Bu sezon başı bu olmadı en azından. 5-6 oyuncu kaldı, 20 transfer şanındandır deyip yepyeni bir takım kuruldu. 4 teknik adamla biten geçen sezondan sonra takımın başına İBB’yi şampiyon yapan Cihat Arslan getirildi. Ama bu yaz önemli bir farklılığı görmemek haksızlık olur. 20 transfer gelmiş olabilir ama kadro mühendisliğinin en azından kağıt üstünde çok daha iyi ve ayağı yere basan, ne yapabileceği nispeten daha öngörülebilir olduğunu söylemek lazım. Önceki 2 sezon kimi buldularsa transfer etmişlerdi. 20 transferin tamamını yazmayalım ama Rodrigo Tello, Serdar Özbayraktar, Marius Niculae ve Ekrem Dağ, Abdülkadir Özgen, Gökhan Alsan, Göksu Alhas, Abdülkadir Özdemir, Onur Akbay, Hakan Arslan ve Hüseyin Tok’u saymazsak olmaz. Şampiyonluğun güçlü adaylarından olabilir, aksi halde yine hayal kırıklığı ve bol bol devre arası transferine hazır olalım.

A PLANI
Niculae, Abdülkadir Özgen ve Simon Zenke gibi ligin üstünde santrforlar olunca kenarda oturtmak olmaz. En fazla biri bekleyecek gibi. Arkalarında da en büyük transfer Rodrigo Tello. Dolayısıyla bu üçlünün arkasında 7 tane koşan ve mücadele edenle sahaya çıkacak. Yani çoğunlukla 4-4-2’yi ve türevlerini görebiliriz. Orta 4’lüde eli çok güçlü Cihat hocanın. Tello’nun performansına göre baklava da oynayabileceği gibi iki ön libero ve iki kenarla da sahaya çıkabilir. Tello’yu saymazsak çok koşan ve tempolu bir takım olması muhtemel.

B PLANI
Alternatif oyun planları da hücuma dönük olacak çoğunlukla. Niculae de Abdülkadir de tek santrforu harika oynayabilen oyuncular. Öyle olunca da 4-2-3-1’e rahatlıkla dönebilir takım. Deplasmanlarda sık sık görebiliriz. Ayrıca skoru koruması ve ya oyunu tutması gereken durumlarda buna çok uygun kadro yapısı var.

GÜÇLÜ YANLARI
Hem derin, hem geniş hem de kaliteli kadro. Sahaya nasıl yansır lig boyunca görürüz ama Gaziantep Büyükşehir Belediyespor ile birlikte en azından kağıt üstünde en iyi oyuncu grubu. Bu takımda rotasyon sorunu olmaz gibi görünüyor. Bireysel becerisi yüksek futbolcuların yanı sıra takım oyuncularının fazlalığı da uyum açısından avantaj.

ZAYIF YANLARI 

Bu kadroya isim, mevki ve sistem açısından eksik bulmak biraz zor. Dolayısıyla başarısızlık halinde en önemli neden neredeyse sıfırdan kurulan kadro gösterilecektir. Takımın da en zayıf karnı orası gibi duruyor. Ligde erken uyumun çok belirleyici olduğunu düşündüğümüzde önemi daha da iyi anlaşılır. Günü kurtaracak bireysel performanslara fazlasıyla ihtiyaç olacak.

KİLİT OYUNCU
Rodrigo Tello
Ligin en kariyerli ve flaş transferlerinden biri. Sporting Lisbon ve Beşiktaş ile lig şampiyonluğu yaşadı. Esikşehirspor’daki düşüşünden sonra Elazığspor’da toparlandı. 35’ine geldi ve temposu epey düştü ama Florin Cernat etkisi yapmasının önünde hiçbir engel yok.

PATRON 
Cihat Arslan
Geçen sezonun şampiyon hocası. Süper Lig’den düşen İBB kadrosunu iyi idare etti. Korunan ve kalitesi çok yüksek kadroda başarılı oldu ama şimdi işi biraz daha zor. Pazıl gibi kurulan takımda ne yapacağı merak konusu. Benzer durumdaki Karşıyaka’da Play-off’u kaçırmıştı. Ligde hedef teknik adam olmak için iyi bir fırsat.
*FourFourTwo Dergisi Eylül 2014 Sayısı Özel Sezon Rehberinde Yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder