20 Eylül 2014 Cumartesi

PTT 1. LİG 2014-2015 SEZON REHBERİ: GİRESUNSPOR*

Geçen sezon 2. Lig Beyaz Grup’ta Şampiyon En golcü Ergün Çakır (15) Ziraat Türkiye Kupası 3. Tur Sarı kart 59 Kırmızı kart 2

2 yıl aradan sonra tekrar PTT 1. Lig’e döndü. Ancak bunu yaparken geçen sezon harika bir geri dönüş örneği sergiledi. Sıkıntılı başladığı ligde, zirvenin 15 puan gerisine düştüğü, 10’unculukta geçirdiği haftalar yaşadı. Ancak Mehmet Birinci’nin gelişiyle harika bir çıkış yakaladı. Yeni Malatyaspor, Pendikspor, Kartalspor gibi rakiplerini bir bir geride bırakırken, 23’üncü haftada Göztepe’yi yakaladı ve lider Hatayspor ile puan farkını 2’ye indirdi. Bundan sonraki haftalarda nefes nefese bir şampiyonluk yarışı yaşandı. Son 6 haftada yakaladığı liderliği bırakmadı ve Göztepe’nin 1, Hatayspor’un 4 puan önünde şampiyon oldu. Bu çıkıştaki en büyük faktör elbette ki, ilk 13 maçta sadece 2 galibiyet alabilen takımın başına Mehmet Birinci’nin geçmesiydi. Mehmet hoca gelir gelmez 13’te 12’lik bir galibiyet serisi yakaladı takım. Bu da mutlu sonu getirdi zaten. Ergün Çakır (15), Samed Kartal (11) ve Cihan Yeşilırmak (6) gol yükünü çekerken defans oyuncularından gelen yaklaşık 15 gol şampiyonlukta çok kritik rol oynadı. Kadro önemli ölçüde korunurken, en önemli kayıp sezonun yıldızlarından Samed Kartal oldu. Transferlere baktığımızda ise Abdülaziz Solmaz, İsmail Dinler, David Solomon Abwo, Jones Carioca, Hakan Çevik, Veysel Aksu ve Eser Altın gibi tecrübeli isimlerin varlığı dengeli ve ligde tutunan bir takım ortaya çıkarabilir.

A PLANI
Dengeli ve kontrollü futbol. Kırmızı Grupta ilk 4 takım da 70 civarında gol atarken, şampiyonluk puanı 80’i buldu. Beyaz Grupta ise gol sayıları 50’lerde kalırken, zirvenin puanı 67’ydi. Güç dengesinin daha fazla olduğu grupta yeşil beyazlılar 20 galibiyetinin 13’ünü tek farkla kazandı. Skorların tamamı 2-1 ve 1-0 zaten. Takım dengeli yapısı ve kontrollü futboluyla sonuca gitmeyi biliyor, bu da zaten tam PTT 1. Lig’e göre.   

B PLANI
Geçen sezon Ergün, Samed ve Cihan’la hızlı ataklar yapıp sonuç aldı. Samed gitti ama David Solomon Abwo ve Abdulaziz Solmaz geldi. Yani yine hızlı bir forvet hattı söz konusu. Ön tarafta yalnız kaldıklarında da başlarının çaresine bakabilirler rahatlıkla.

GÜÇLÜ YANLARI
Teknik ekip ve kadro devamlılığı. Sezonu bitirdiği hocayla lige başlamak istikrar sayılır Türkiye’de. O nedenle Çotanaklar için bu bir avantaj. Lig yükseldiğinde kadroyu baştan aşağı yenileme yoluna gitmedi yönetim, bu da ikinci avantaj. Daha zor ligde mücadele edecek olsa da bu devamlılık hali uyum sorununu ortadan kaldıracak anlamına geliyor.  

ZAYIF YANLARI
Takımın kontrollü yapısı üretkenliğini olumsuz etkileyebilir ve aynı zamanda kısır skorları getirebilir. Ligdeki ilk yılı olmasının da etkisiyle tek farklı sonuçlar tersine dönebilir. Ayrıca işlerin sıkıntıya girdiği ya da kötü bir sezon başlangıcında bireysel performans ihtiyacında Mehmet hocanın eli çok güçlü değil.

KİLİT OYUNCU 
David Solomon Abwo
Takımın flaş transferi. 2005’te daha 19 yaşındayken kısa bir süre Gençlerbirliği’ndeydi. Son 3 yılda Polonya’da Zaglebie Lubin forması giydi. Ufak tefek, ele avuca sığmayan pırpır, rakip beklerin başına bela olan sağ açıklardan. Tek yönlü ama asist ve gol katkısı toplamda 20’ye yaklaşabilir.

PATRON
Mehmet Birinci

2003-2004’te çok mütevazı kadroyla Akçaabat Sebatspor’u ligde tutmuştu. Ertesi sezon ayrılınca da zaten takım küme düştü. Daha sonraki yıllarda alt liglerde çalıştı. Giresunspor’daki 3. dönemi. Kendi kurmadığı kadroyu harika bir takıma dönüştürdü ve şampiyon yaptı. Elindeki malzemeden ne çıkaracağını iyi biliyor.
*FourFourTwo Dergisi Eylül 2014 Sayısı Özel Sezon Rehberinde Yayımlanmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder