15 Eylül 2014 Pazartesi

PTT 1. LİG 2014-2015 SEZON REHBERİ: OSMANLISPOR*

Geçen sezon 4’üncü En golcü Galip Güzel (9) Ziraat Türkiye Kupası 2. Tur Sarı kart 82 (Türkiye Kupası 3 sarı var, 82’ye dahil değil) Kırmızı kart 7

15 Eylül 2009 tarihinde PFDK yaptığı toplantıda, “Ankaraspor ile aynı ligde mücadele ettiği Ankaragücü Kulübü ile arasındaki ilişkinin, sportif rekabeti engelleyici, müsabakaların ve ligin dürüstlüğünü, kamuoyunun ligin dürüstlüğüne ilişkin algısını zedeleyecek nitelikte olması” gerekçesiyle aldığı kararı açıklıyordu. Tahkim Kurulu kararı kesinleştirince Ankaraspor küme düşürüldü ve Süper Lig 17 takımla tamamlandı. O tarihten sonra sessizliğe gömülen camia 4 sezonun ardından liglere döndü ve geçen sezon PTT 1. Lig’e 19’uncu takım olarak dahil oldu. Takımın başına Kayseri Erciyespor’u Süper Lig’e çıkaran Osman Özköylü’yü getiren Leoparlar’ın elindeki lisanslı tek oyuncu Tonia Tisdell’di. Kısa sürede kurulan kadro lige çok iyi başladı ve uzun süre ligi zirvede götürdü. Ancak son 6 maçta yaşadığı beklenmeyen düşüş ile ilk ikinin dışında kaldı ve anca Play-off biletini alabildi. Formsuzluğu Play-off’ta da devam eden takım Samsunspor’a elendi ve çok iyi başladığı ligin sonunu getiremedi.
 A PLANI
Takımın A planı “Özköylü’nün adamları”, tecrübe ve erken uyum. Osman Özköylü’nün son 4-5 sezonuna bakıldığında farklı takımlarda da olsa kadro iskeletini bildiği ve başarmış oyunculardan oluşturuyor. Bu da çoğunlukla sil baştan kurulan PTT 1. Lig kadroları arasında lige iyi başlama ve erken uyumu yakalama avantajı getiriyor. Takımda geçen sezondan devam eden Ragıp Başdağ, Galip Güzel, Tonia Tisdell, Bilal Aziz Özer, Caner Arıcı ve Dilaver Güçlü gibi oyunculara Erdal Kılıçarslan, Muhammed Reis, Ahmet Şahin, Mehmet Yıldız ve Marek Sapara gibi aralarında ligde şampiyonluk yaşamış ve Süper Lig patentli isimler katıldı.
İç saha – deplasman ayrımı gözetmeden, ana planda yine topa sahip olmak ve çok adamla hücum etmek olacak. Ofansif oyuncu çokluğunun da sebebi bu. Oluşan güçlü kadroyla şampiyonluğun yine en büyük adaylarından biri.

B PLANI
İlk tercih ve maça başlama dizilişi olarak 4-2-3-1’in yanı sıra Osman Özköylü, rotasyon ya da işlerin iyi gitmediğinde 2’li santrfora geçme, 4’lü baklava orta sahasına dönme gibi tercihleri olabilir. Bunun yanı sıra ilerleyen sezon boyunca ya da 90 dakika içerisinde özellikle de hücumda rotasyona uygun geniş ve derin bir kadro Süper Lig yolunda en önemli artılarından biri.

GÜÇLÜ YANLARI
Tecrübeli ve başarmış orta saha ile ön taraf. Özköylü, topa sahip olmayı ve kalabalık hücum etmeyi çok önemsiyor. Orta sahada ayağı çok iyi olan Ragıp ve Galip’in yanı sıra Alp Elgin’in de transfer edilmesi bundan. İler hattı için ise isimleri saysak yeterli olur sanırız: Muhammed Reis, Mehmet Yıldız, Erdal Kılıçarslan, Dilaver Güçlü, Toni Tisdell, Marek Sapara ve Şaban Genişyürek.

ZAYIF YANLARI
Kalabalık atak ve hücumcu takım olmanın bedelini ödedi geçen sezon takım. Skoru tutması gereken bazı maçları kaybetti. Kaleci İsmail Şahmalı dahil, Abdullah Karmil, Berkay Can, İsmail Şahmalı, Lökman Görk ve Ramazan Sal yani defans göbeğindeki isimlerin hemen hemen tamamı ayrıldı. Kaleci Ahmet Şahin, stoperler Ahmet Görkem Görk, Bakary Soro ve Ahmet Kesim transfer edildi. Yeni savunma hattının performansı önemli olacak.

KİLİT OYUNCU
Muhammet Reis
Türk futbolunun 30’una doğru anca farkına vardığı özel bir oyuncu. Geçen sezon ligin tozunu attırdı. 2. Lig’de şampiyon olan Balıkesirspor daha ilk yılında Süper Lig’e yükselirken onun katkısı muhteşemdi. Santrfor olmamasına rağmen ligde attığı 19 gol ve yaptığı 13 asistle sezonun en iyi oyuncusu oldu. Takımı Süper Lig’e yükseldi ama o kaldı. Oyunun her anında var ve lider özellikleri üst seviyede. Kuşkusuz Ankaraspor’un en önemli transferi ve sahada yapacakları çok belirleyici olacak. 

PATRON
Osman Özköylü
Alt ligler ve özellikle PTT 1. Lig bağlamında “hedef hoca” olduğuna şüphe yok. Elazığspor ile 2. Lig şampiyonluğu ve hemen ardından kurduğu kadronun Süper Lig’e yükselmesi, önceki sezon Kayseri Erciyesspor’un şampiyonluğu ve son olarak Ankaraspor’un Play-off oynaması Özköylü’nun 10 yılı bile bulmayan teknik adamlık CV’sinde şimdiden yakalanmış başarılar. Takım hakimiyeti ve oyuncularıyla iletişimi güçlü. Sistemine uygun transfer ve kadro seçimleri şu ana kadar hep yüksek isabetli oldu. Rakip ile saha gözetmeden oyununu kabul ettiren ve kazanma hırsı çok yüksek bir teknik adam. Ancak zaman zaman saha kenarındaki agresif hali kendisine ve takımına zarar veriyor.
*FourFourTwo Dergisi Eylül 2014 Sayısı Özel Sezon Rehberinde Yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder