18 Eylül 2014 Perşembe

PTT 1. LİG 2014-2015 SEZON REHBERİ: KAYSERİSPOR*

Geçen sezon Süper Lig’de 18’inci En golcü Sjoerd Ars (9) Ziraat Türkiye Kupası 5. Tur Sarı kart 85 Kırmızı kart 12

10 yıl boyunca Süper Lig’de teknik adam seçimleri, genç ve gurbetçi oyuncu planlaması ile istikrar yakalamaya çalışan, zaman zaman da bunu başaran takımın küme düşmesi pek beklenen bir durum değildi. Buna rağmen yönetim ve sportif planlama anlamında bir dağılma yaşanmadı. Süleyman Hurma’nın sportif direktörlüğü devam ediyor. Ertuğrul Sağlam, Tolunay Kafkas, Şota Arveladze ve Robert Prosinecki gibi başarmaya aday teknik adam tercihleri yapan kulüp son olarak da bu planlamaya uygun bir şekilde Mutlu Topçu’yu takımın başına getirdi. Süper Lig kadrosundan Alexahdros Tziolis, Ertuğrul Taşkıran, Sinan Bolat, Taner Yalçın, Zurab Khizanishvili, Pablonicolas Mouche, Ondrej Vanek ve Sefa Yılmaz ayrıldı ama Bobo, Nobre, Abdullah Durak, Mbaye Diop, Diego Bisesvar, Henrique Fonseca, Marco Simic, Okay Yokuşlu, Ömer Bayram ve Srdan Mijailovic gibi isimlerden oluşan güçlü iskelet duruyor. Bunlara transferde Mehmet Eren Boyraz, Cemil Adıcan, İbrahim Dağaşan, Serkan Kurtuluş, Hakan Arıkan, Berkay Can Değirmencioğlu ve Anıl Taşdemir eklendi. Yani ortada çok güçlü bir takım var. Sadece ilk 6’nın değil şampiyonluğun en önemli adaylarından biri olarak rahatlıkla görülebilir.  

A PLANI
Bobo ve Mert Nobre’nin varlığından dolayı Mutlu hoca çift forvetle sahaya çıkacak çoğunlukla. Israrla istedikleri ve Tranbzonspor’dan anca 3 yıllık anlaşmaya getirebildikleri Anıl’ı da hesaba kattığımızda baklava şeklinde orta 4’lü olacak. Mehmet Eren Boyraz ve Babacar Mbaye Diop da forveti zorlayacak. Ancak bu isimlerin savunma katkısı pek olmayacağı için defans yönü güçlü 3’lü orta göbek görebiliriz. İbrahim Dağşan, Biseswar, Srdan Mijailovic, Okay Yokuşlu, Abdullah Durak’tan kim oynarsa orta sahayı çok güçlü tutması gerekecek.

B PLANI
Takımın en önemli ikinci planı çift santrfordan tek forvete dönüş olacak. Bobo-Nobre’den birinin oynaması ve Diop, Mehmet Eren, Cem Ekinci gibi hızlı ön kenarları sahaya sürmek Mutlu hocanın önemli kozu. Böyle bir durumda Anıl’dan da vazgeçip Biseswar’ı biraz daha öne çıkartıp 4-2-3-1’i daha güçlü ve sağlamcı da uygulayabilir.

GÜÇLÜ YANLARI
Tecrübe. Elde tutulan kadronun yanı sıra transferlerin de hemen hemen tamamı Süper Lig’de forma giymiş isimler. Yaş ortalaması biraz yüksek olsa da düşük tempolu ligde çok büyük sorun olarak görülmeyebilir. Güçlü yanlarına en az 4-5 tane bireysel olarak maça etki edebilecek oyuncunun varlığını da eklemekte fayda var. 

ZAYIF YANLARI
Oyuncu grubunun önemli bölümü Süper Lig kadrosundan devam ediyor. Büyük avantaj olarak görünse de geçen sezon bu takım göz göre göre küme düşerken birkaç hafta hariç kötü gidişi durduracak bir reaksiyon gösteremediler. Çok erken bir kabullenme yaşandı. Ligin defansif anlamdaki yazılı olmayan kuralı olan sert savunma ve adama adama markaj Süper Lig patentlileri yıldırabilir.
KİLİT OYUNCU 
Bobo
Beşiktaş’la şampiyonluk ve 4 Kupa zaferi yaşadı. Brezilya’ya gitti, 1 yıl sonra Kayserispor’a döndü ve 18 gol attı. Ama geçen sezon takımla birlikte geçirdiği kötü dönemin ardından o da küme düştü. İyi bir Bobo takım yukarıyı çıkarabilir, ama kötüsü zarar verir ve hiç çekilmez.

PATRON
Mutlu Topçu
Teknik direktör olarak ilk deneyimi. Samsunspor, Kayserispor, Beşiktaş, Bursaspor ve Eskişehirspor’da Ertuğrula Sağlam’ın yardımcılığını yaptı. Bursaspor’da şampiyonluk yaşadı. 10 yıllık süreçten sonra artık başta olma zamanı. Başlamak için önceden çalıştığı ve bildiği bir kulüpten daha iyisi olamazdı.
*FourFourTwo Dergisi Eylül 2014 Sayısı Özel Sezon Rehberinde Yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder