15 Haziran 2014 Pazar

Marcelo Bielsa’ya saygılarla!*

(2014 Dünya Kupası Yazıları)

Hollanda’nın 5-1’lik İspanya hezimetinin etkisi devam ederken, Ivan Zamorano’nun, Salvador Allende’nin, Victor Jara’nın, Pablo Neruda’nın ve elbetteki Marcelo Bielsa’nın hatırı ve mirası için “Şiliciler” usulcacık “venceremos” demek için gece yarısından sonra ekran başına geçti. Hazır da ortalık sessizleşip sakinleşince Şili’nin maçı ilaç gibi geldi!

Bielsa’nın mirası!
2010’da 2. Turda elenirken, futbol dehası Marcelo Bielsa’nın Şili’si harika futbolu ve güzel takımıyla yarım da olsa hoş bir tat bırakmıştı futbol severlerin damağında.
Kısa bir bocalamadan sonra hemşerisi ve futbol takipçisi Jorge Sampaoli’yle birlikte Şili, tekrar o takım haline büründü. Bielsa’nın mirasını iyi değerlendiren Sampaoli’nin Şili’si turnuvaya da rahat başladı.

Her an saldırı!
Temel stratejisi nefes aldırmadan pres ve topu alır almaz direkt atak olan Şili’nin oyuncu grubu da buna çok uygun. Top rakipteyken bunaltıcı, bıktırıcı, bezdirici bir pres, topa sahip olunca da en fazla 2 kısa pas ve karşı kaleye adeta saldırıya geçiş. Arturo Vidal, Alexis Sanchez, Mauricio Isla, Eugenio Mena, Marcelo Diaz, Charles Aranguiz, Eduardo Vargas’tan oluşan oyuncu grubu çok yüksek tempo ve devamlılıkla koşabiliyor, hızlı pası yapabiliyor. Avustralya’nın da başını kaldırtmadılar zaten. 2-0’ı bulduktan sonra biraz durdular ki bu onlara yarayan bir şey değil, golü yediler, zaman zaman oyuna ortak bile ettiler Avustralya’yı. Ancak yetenekli yıldızları, yüksek temposu, hızlı paslaşmaları ve atağa çıkmalarıyla Hollanda’nın İspanya’yı hem de 5 golle yenmesiyle işlerin iyice karıştığı grupta çıkmaya çok güçlü bir aday olduğunu gösterdi. Hatta ikinci olarak gruptan çıkarsa, 2. Turdaki muhtemel Brezilya eşleşmesinde 2010’un rövanşını alma şansları da olacak.

Şilili Rui Costa: Jorge Valdivia
Vidal, Vargas ve Sanchez gibi büyük isimler dahil Şili vızır vızır çalışkan ve koşan bir takım halini alırken, Palmeiras’lı Jorge Valdivia sahadaki aklıselim rolünde. Oyun tarzıyla, hatta saçları ve görünüşüyle Portekiz’in özel yeteneklerinden Rui Costa’yı andırıyor. Solak olmayı fazlasıyla hak eden sağ ayaklı yetenekler sınıfına yazabiliriz rahatlıkla. Onunla birlikte Şili daha da tehlikeli ve korkutucu bir takım halini alıyor. Avustralya karşısında kısa ve hızlı al-ver paslarını harika yaptı, klas ters toplar attı. Kaleci hatasını da görmezden gelirsek güzel de bir gol attı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder