21 Haziran 2014 Cumartesi

Karşımızda yeni favori: Kosta Rika*

(2014 Dünya Kupası Yazıları)
Hem Uruguay hem de İtalya karşısındaki harika takımı görünce artık rahatlıkla ve elimizi korkak alıştırmadan turnuvanın en önemli favorileri arasına yazabiliriz Kosta Rika’yı.
Tarihin en özel ve renkli turnuvalarından biri olacağını daha ilk maçlardan belli olmuştu Brezilya 2014’ün. Bunda Kosta Rika da payına düşeni şimdiden fazlasıyla yaptı. Ancak bununla yetinecek gibi değiller, hem de hiç.

Defansta 5-4-1, hücumda 3-4-3!
3’lü savunmanın dünya futboluna tam anlamıyla tekrar geri döndüğünün ilanı olan kupada Şili’yle birlikte en başarılı uygulayıcısı oldu Kosta Rika. Geancarlo Gonzalez, Michael Umana ve Oscar Duarte üçlüsü bunun için yaratılmış gibi. Pozisyon alışları ve uyumları harika. İtalya’yı düşürdükleri 11 ofsayt tesadüf değil. Suarez’siz Uruguay’ı bile 6 kez ofsayta düşürdüler. Junior Diaz ile Cristian Gamboa yeri geldiğinde en takoz ve çakılı bek gibi defans yapıyor, yeri geldiğinde de en kral açık gibi hücum katkısı veriyor. Diaz, Angel di Mariavari asistiyle Ruiz’e golü attırdı. Orta sahadaki Borges-Tejeda bir Pirlo değiller ama her pozisyonda üçgeni kuran, boşa çıkan, pası da hızlı yapan ikili. Tempoyu gerekli gördükleri zaman yükseltip düşürdüler. Andrea Pirlo’yu bile öyle bir etkisiz bıraktılar ki, “başbakan” klas tek toplarını anca geri orta sahanın oralarda yapabildi birkaç kez.

Süper 3’lü: Bolanos-Campbell-Ruiz
İlk maçta Arsen Wenger’e Arsenal için hazır olduğunun mesajını veren Joel Campbell, İtalya karşısında bu kez pivot ve savaşçı santrfor rolüne soyundu. Onu da çok iyi yaptı. Barzagli-Chiellini gibi iki sert ve fizikli stoperle iyi boğuştu, hiç geri adım atmadı, arkadan gelenlere alan yarattı. Campbell ortalığı oyalarken iki ters ayaklı, İtalya defansının dengesini altüst etti. Ruiz ve Bolanos her topu aldıklarında çizgiye inmekten ziyade ters ayak avantajıyla içeriye sokulup şut yokladılar, kısa orta fırsatı aradılar.

Bu daha başlangıç!
Jorge Luis Pinto’un ekibi Uruguay maçının bir tesadüf ya da günlük bir performans sonucu olmadığını gösterdi. Göstermekten de öte, sonraki turlar için de her takımın başına bela olabileceklerini kanıtladılar. Olgun, sabırlı ve sonuç almasını bilen oyunları aslında, sadece grupta sürpriz yapan ve turnuvaya renk katan “sürpriz” bir takım olmanın da ötesine geçebileceklerinin habercisi gibi. Bunu başarabilmek için de coşkulu, başarıya aç ve kendini kanıtlamak isteyen yetenekli ayakları fazlasıyla yeter de artar!
 *http://fourfourtwo.com.tr/2014/06/20/karsimizda-yeni-favori-kosta-rika/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder