27 Haziran 2014 Cuma

20 MADDEDE SÜPER LİG*

“Vuruldum ama hafta sonu sahadayım”
Beşiktaş olaylı geçen sezona “yakışır” bir final yaptı ve 21 Nisan sabahı medyaya nur topu gibi bir olay verdi. Bu sezon önemli bir çıkış yapan Beşiktaş’ın genç solağı Gökhan Töre, Fenerbahçe derbisinin ardından 6 takım arkadaşıyla birlikte sabaha karşı gittiği eğlence mekanında kaza sonucu vuruldu. Hugo Almeida, Manuel Fernandes, Veli Kavlak, Kerim Frei, Dany Nounkou ve Ramon Motta’nın da eşlik ettiği Gökhan Töre, başka bir masada çıkan tartışma sonucu omzundan vurulmasına rağmen tam anlamıyla ucuz kurtuldu. Olayın ardından takım ve kulüp disiplini sorgulanan Beşiktaş 7 futbolcusuna para cezası verdi. Ameliyat olan olay kahramanı 22 yaşındaki Gökhan Töre ise, 6 gün sonraki Sivasspor maçında forma giydi. Olaylı gecede hafif yaralanan Beşiktaş Kulübü Medya Sorumlu Can İpekçi görevinden istifa ederken, Kayserispor olayda Beşiktaşlı futbolcular birlikte olan Taner Yalçın’nın sözleşmesini fes etti.

Sezer Öztürk’ün bıçaklanması
Sezonun boyunca olayların takımı Beşiktaş’ın olduğuna şüphe bırakmayan bir haber düştü 5 Ocak akşamı: Kadro dışı olan Sezer Öztürk Almanya’da gittiği bir mekanda çıkan kavgada bıçaklandı. Hayati tehlike yaşamayan 28 yaşındaki futbolcu iki kolundan ve sol bacağından yaralandı. Daha 3 ay önce kampta takım kaptanı İbrahim Toraman ile yaşadığı kavga nedeniyle kadro dışı kalışının etkisi yeni geçmeye başlamış ve hatta affı gündeme gelmişti ki bu olay kulüple iplerinin tamamen kopmasına neden oldu. Futbol direktörü Önder Özer’in yeni yapılanmasındaki önemli isimlerinden biri olarak yüksek beklentiyle Fenerbahçe’den transfer edilen Sezer, futbolunun en olgun döneminde bir tam sezonu boş geçirdi. Sadece A2 liginde 2 maçta süre alan yetenekli oyuncu, Fernandes’in verimsiz olduğu, Oğuzhan’ın ise henüz o olgunlukta olmadığı sezonda Beşiktaş’ın en ihtiyacı olan lider orta saha oyuncusu boşluğunu doldurma şansını da kaçırmış oldu.  

Kurumsallaşma İmparator’u yedi
Türk futbol tarihinin en başarılı teknik adamı, 25 yıldır her daim gündemde olmaya başaran biri ve üstelik son iki yılın şampiyon hocası olan Fatih Terim’in 3’üncü Galatasaray döneminin bitişi tam anlamıyla fırtınalıydı. Önceki yıl yaşanan “eleman krizi” ile birlikte alenileşti yönetim ile Terim arasındaki sorun. Daha sonra Milli Takım yeni kriz nedeni oldu Galatasaray’da. Abdullah Avcı’nın ayrılmasından sonra Federasyon Başkanı Yıldırım Demirören, Milli Takım teknik direktörlüğü için Fatih Terim’i istedi ve Dünya Kupası elemeleri sona erene kadar Terim’in hem Galatasaray’ı hem de Milli Takımı çalıştırması konusunda anlaşıldı. Ancak Terim-Aysal krizi tırmanmaya devam etti. Finali getiren ise ikili arasındaki telefon ve mesaj krizi. Başkan Ünal Aysal’ın telefonuna çıkmama, mesajlarına cevap vermemeyle de kriz zirve noktasına çıktı ve yönetim “kurumsallaşma” söylemiyle bu duruma “dur” dedi. Ligin 5’inci haftasındaki Beşiktaş derbisinin ardından Fatih Terim’in görevine son verildi. Daha sonra Galatasaray Roberto Mancini’yi takım başına getirirken, Fatih Terim, Milli Takım ile 7 yıllık sözleşme imzaladı. Ancak Terim-Aysal krizi ve kurumsallaşma polemiği aylarca gündemde kaldı, spor medyasının köpürte köpürte bitiremediği en önemli konu başlıklarından biri oldu.

Beşiktaş Rüyadan Kabusa
Oysa her şey çok güzel başlamıştı. Beşiktaş yeni hocası ve genç kadrosuyla 4’te 4 galibiyet alarak sezona harika girdi. Oynadığı futbolla bir anda şampiyonluğun en büyük adayı konumuna geldi. İnönü Stadı yoktu belki ama 10 binler kimsenin oynamak istemediği Olimpiyat Stadında yalnız bırakmıyordu takımını. 22 Eylül günü de ligin 5’inci haftasında Galatasaray derbisi vardı. Derbifest organizasyonuyla maç öncesi de şenlik havasında geçerken, 80 bine yakın taraftar da Olimpiyat stadında yerini aldı. İşte bu 90 dakika sezon olaylarının merkezinde Beşiktaş’ın olacağını cümle aleme ilan ediyormuş aslında. Maçta 90 artılar oynanırken ve 2-1 gerideki Beşiktaş serbest vuruş kullanmaya hazırlanırken bir anda binlerce kişi tribünlerden sahaya adeta hücum etti. Alışılmışın dışında bir görüntü vardı. sahaya giren mağlup takımın taraftarı olmasına rağmen kimseye zarar verilmedi, hatta bol bol hatıra pozu çektirildi. Sahaya girenlerin kim olduğu ve olayın provokasyon olup olmadığı üzerine çeşitli spekülasyonlar medyada yer aldı. Ve Beşiktaş için her şeyin harika başladığı sezon bir anda kabusa döndü. Tatil edilen maç Beşiktaş’ın 3-0 alehine tescil edildi, kulübe 4 maç seyircisiz oynama ve Hırvat teknik adam Slaven Bilic’e de 3 maç men cezası verildi.

“Donk hareketi”  
Futbol literatürüne yeni bir kavram girdi: Donk hareketi. Olay kahramanı ve kavrama adını veren Kasımpaşa’nın Hollandalı stoperi Ryan Donk. Olay ligin 15. Haftasında oynanan Kasımpaşa – Beşiktaş maçının 30’uncu dakikasında yaşandı. Oyun devam ederken kenardan sahaya ikinci top atıldı. Oyundaki top rakip sahadayken Ryan Donk ikinci topu dışarıya vurmak yerine eline aldı. Tam o sırada Beşiktaş’ın atağı ani gelişince olanlar oldu. 28 yaşındaki Hollandalı stoper, ceza sahasına giren Hugo Almeida’nın ayağındaki topa elindeki topla vurdu. Herkes şaşkınlık içinde ne olduğunu anlamadan düdük çalan hakem Barış Şimşek, Donk’a sarı kart gösterdi ve oyunu hakem atışıyla başlattı. Kasımpaşa’nın 2-1’lik galibiyetiyle biten mücadeleyle ilgili uzun tartışmalar yaşandı ve nihayetinde maçta kural hatası yapıldığına karar verildi. 11 Şubatta tekrar oynanan maçı Beşiktaş 3-0 kazandı.

“Sahaya atlayan ilginç Beşiktaş taraftarı”
Donk hareketi’nin yaşandığı maçta olaylar bitmedi. Maçın 80’inci dakikasına gelindiğinde sahaya atlayan bir taraftar, karşılaşmanın ikinci yarısında tribünlerle atışmalar yaşayan Manuel Fernandes’e saldırdı. Fernandes’e tekme atan kişiye önce futbolcular ve ardından güvenlik güçleri müdahale etti. Karşılaşmayı devam ettiren Barış Şimşek, taraftara tekme atan Motta’ya kırmızı kart gösterdi. Bir futbolcunun saldırıya uğramasına rağmen Barış Şimşek’in maçı devam ettirmesi çok tartışılırken, sahaya giren kişi spor medyasının ilgi odağı oldu. Sosyal medyada paylaştığı fotoğraflar hemen programlarda gösterildi. Ertesi gün serbest bırakılan kişi televizyon programlarına çıkıp Beşiktaş “aşkını” uzun uzun anlattı, yaşananlardan dolayı özür diledi.

TS - FB gerginliği tribünlere sıçradı
3 Temmuz süreciyle birlikte Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında gerginlik gün geçtikçe tırmandı ve zaman zaman tribünlere yansıdı. Karşılıklı beslenen öfkenin önemli yansımalarından biri de ligin 24. Haftasında Avni Aker Stadı’nda oynanan maçta görüldü. Fenerbahçe taraftarının alınmadığı mücadelede daha ilk dakikadan itibaren kesintiler yaşandı. Bordo mavili taraftarların sahaya attığı yabancı maddeler nedeniyle birkaç defa maçı durduran hakem Bülent Yıldırım, ilk yarının sonuna ilave edilen 10 dakika tamamlanamadan mücadeleyi tatil etti. Karşılaşma sahaya atılan yabancı maddeler nedeniyle tamamlanamadı. Fenerbahçe’nin 3-0’lık hükmen galibiyetine karar verilirken, Trabzonspor’a da 3 maç seyircisiz oynama cezası verildi.

Sportmen futbolcu Semih Kaya!
Arada sırada Türk futbolunda iyi şeyler de oluyor. Sezonun en güzel hareketlerinden biri Galatasaray’ın genç defans oyuncusu Semih Kaya’dan geldi, hem de Beşiktaş derbisinde. Ligin 22. Haftasındaki derbinin 54. dakikasında Olcay Şahan ile Semih Kaya’nın girdiği ikili mücadelenin sonunda top oyun alanının dışına çıktı. Pozisyon sonrasında hakem Cüneyt Çakır da aut kararı verdi. Kimse pozisyona itiraz etmezken Semih Kaya, Cüneyt Çakır’a gidip topun kendisinden çıktığını ve pozisyonun korner olduğunu söyledi. Semih’in uyarısını dikkate alan Cüneyt Çakır da kararını düzelterek köşe vuruşunu işaret etti. Semih’i de ilk tebrik eden ve elini sıkan da Cüneyt Çakır oldu. Hugo Almeida, Olcay Şahan ve Attiba başta olmak üzere Beşiktaşlı oyuncular ve sarı kırmızılı takım arkadaşları da genç stoperi tebrik ederken, tribünlerden Semih’e büyük destek geldi. Yaptığını hiç abartmayan ve hatta hiçbir şey olmamış gibi maçına devam eden Semih Kaya’ya kulübü Galatasaray, daha sonra centilmenlik plaketi verdi.

Semih yapar da, Caner eksik mi kalır!
Semih Kaya’nın ardından Beşiktaş – Fenerbahçe derbisinde Caner Erkin de centilmenlik örneği sergiledi. Ama bu kez farklı bir fair play hareketi oldu. Semih’ten farklı olarak Caner’in düzelttiği hakemin hatası değil, Dany’nin uyanıklığıydı. Karşılaşmanın 88. Dakikasında sakatlık sebebiyle duran oyunu başlatmak için hakem Halis Özkahya topu Beşiktaş’a verdi. Siyah beyazlıların stoperi Dany kaleciye geri pası kuralını atlatmayı düşündü ama olmadı. Dany, kurallara aykırı bir şekilde topu sektirip havaya kaldırdıktan sonra kafasıyla kaleci Tolga’ya verdi. Halis Özkahya, Dany’nin bu uyanıklığını sarı kartla cezalandırdı ve Fenerbahçe lehine endirekt serbest vuruş verdi. Tolga Zengin’in uzun uzun pozisyon izahını dinledikten topun başına geçen Caner Erkin ise durumdan faydalanmayı reddetti ve “hadi bu da benden olsun” diyerek topu farklı bir şekilde auta attı. Caner’in bu davranışı Beşiktaşlı taraftarlar tarafından da uzun süre alkışlandı.

“Olmaz olsun böyle kiralık ara transfer”
“Ara transfer döneminde futbolcu almak risklidir, kiralık futbol performans vermez” denir ya, işte bu klişe sözler Beşiktaş’ın Dany transferinden sonra tarihe karışabilir. Tomas Sivok’un sakatlanmasıyla stoper arayışına giren siyah beyazlılar, Galatasaray’ın Kamerunlu defans oyuncusu Dany’yi kiralık olarak transfer etti. Gaziantepspor ve Bursaspor maçlarında oynayan Dany, Galatasaray’a karşı Pedro Franco ile birlikte defansın tandeminde forma giydi. Maçın 37’inci dakikasında ceza sahası içinde Veyse Sarı’ya dengesiz giren Dany, penaltı yaptırdı. Selçuk İnan’ın gole çevirdiği penaltı atışıyla Beşiktaş, ikinci sıradaki yerini kaybederken Fenerbahçe ile de puan farkını azaltma şansını da kaçırdı. Kiralık alındığı Galatasaray’a karşı yaptığı hatayla maçın kaybedilmesine neden olan Dany ise eleştirilerin odağındaki isim oldu. Dany forma giydiği 9 maçta Beşiktaş sadece 4 kez sahadan galip ayrılmayı başardı. Ligin bitimine 2 hafta kala da kadro dışı bırakıldı. Dany’nin bu performansından sonra artık, ara transfer döneminde ve üstelik kiralık olarak takıma futbolcu almak isteyen kulüpler iki defa düşünmek zorunda kalacak.

Melo’nun vukuatları
Kariyeri boyunca olduğu gibi Galatasaray’ın Brezilyalısı Felipe Melo, yine vukuatlarıyla sezon boyunca gündemdeki yerini korudu.
Ligin ilk yarısında Olimpiyat Stadında oynanan ve taraftarların sahaya girmesiyle tatil edilen Beşiktaş maçında sezona “hazır” olduğunu gösterdi Melo. 90 artıda Motta’ya sert girdi ve kırmızı kart gördü. Kart sonrası agresifleşen Melo, sahadan çıkarken de formasını çıkartıp tribünlere doğru sallaması sahaya girmeye başlayan taraftarları daha da çileden çıkardı. İkinci Beşiktaş maçında da rahat durmadı Brezilyalı oyuncu. Maçın ardından yaptığı sevinç dansı sosyal medyadan başlamak üzere büyük tepki gördü. Derbilerde gözlerin üzerinde olan oyuncu 6 Nisandaki Fenerbahçe maçında ise kendi adına sezonun en çok konuşulan hareketini yaptı. Emre Belözoğlu’nun kırmızı kart görmesinin ardından Emre’ye uzun uzun çıkarttığı dil ve sahadan kovar gibi saha dışını işaret etmesi derbiden fazla konuşuldu. Brezilyalı bu davranışı nedeniyle Etik Kuruluna sevk edildi ancak Melo’ya herhangi bir ceza çıkmadı. Diğerleri kadar çok büyük yankı uyandırmasa da ligin 32. Haftasında Melo yine sahnedeydi. Galatasaray, Gençlerbirliği karşısında 2-0’dan gelip 3-2 kazandığı maçta Melo, Hakan Aslantaş ile yaşadığı gerginliğin ardından rakibine orta parmağını gösterdi. Ligin 24. Haftasında ise pek alışılmadık bir olay yaşandı. Akhisar Belediyespor maçında bir pozisyonda Melo, hakem Fırat Aydınus’a uzun uzun itiraz etti. Fırat Aydınus dayanamayıp ekranlardan rahat anlaşılabilecek şekilde Melo’ya küfür etti. Maçtan sonra Melo böyle şeylerin olabileceğini söylerken, Fırat Aydınus küfür etmediğini belirtti. Sadece rakiplerle değil takım arkadaşlarıyla da zaman zaman sorun yaşadı. Kasımpaşa maçında bir pozisyonun ardından Ryan Donk ile tartışan Melo’yu takım kaptanı Sabri uzaklaştırmaya çalışsa da nafile. Sabri’yi iten ve sert bir dille uyaran Melo, kendi camiasından da tepki gördü. Başka bir takım arkadaşı olan Gökhan Zan da Melo’dan nasiplendi. Bir pozisyon sonrası tartışan ikiliyi, olay Riera vukuatına dönüşmeden takım arkadaşları ayırdı.
Son olaraksa 31 yaşındaki Brezilyalı, Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’e de yaptı yapacağını ve Türkiye Kupası finalindeki kupa töreninde Demirören’in elini sıkmadı. Yıldırım Demirören, Fenerbahçe derbisinden sonra Melo ile ilgili olarak, “Galatasaray böyle oyuncuları kadrosunda barındırmamalı” demişti.

Timsahta kafalar bozuldu!
Lige istediği gibi başlayamayan Bursaspor’un bu sezon psikolojisi bozuktu. 12. Haftadaki Kasımpaşa maçından önce Batalla krizi çıktı. Teknik direktör Daum’un kendisine saygısızlık yaptığını gerekçe gösteren Arjantinli yıldız Pablo Martin Batalla, maça çıkmayı reddetti. Kadro dışı bırakılan Batalla, Daum çalışmak istemediğini söyledi. Bursaspor’da iyi yönetilemeyen kriz ve kulübün bozulan psikolojisi 19. Haftadaki Galatasaray maçında çok net görüldü. Türk Telekom’da tam anlamıyla bir hüsran yaşayan Bursaspor, 6-0’lık ağır yenilgiye ve sahadaki silik görüntüsüne rağmen ucuz yırttığını söylemek abartı olmaz. Ligin 26. Haftasının ardından da yönetim Christoph Daum ile yollarını ayırdı. Sezonu orta sıralarda bitiren Bursaspor’da 4 buçuk sezon forma giyen ve şampiyonluk yaşayan Batalla ise, devre arasında Türkiye’den ayrıldı. Çin’in Beijing Guoan takımına transfer olan 30 yaşındaki 10 numara, Uzakdoğu’da formda bir sezon geçiriyor. Batalla, 11 maçta attı 6 golle takımının şampiyonluk mücadelesinde önemli rol oynuyor.

“Güzel Adam” Slaven Bilic’in gözyaşları
Süper Lig bu sezon bu güzel futbol adamını daha yakından tanıdı. Hayata bakışı, futbol anlayışı, takımı ve taraftarıyla kurduğu samimi ilişki, saha kenarındaki her anı dolu dolu yaşayan içten haliyle farklı bir teknik adam. O Beşiktaş’a, Beşiktaş da ona çok yakıştı. Sanki Türkiye’de başka bir takımın başına gelseydi böyle bütünleşemezdi, bu uyumlu hal yakalanamazdı gibi geliyor. Ondandır belki de, minik bir Galatasaraylının bile onun yanında kartal pençesi pozu vermekten kendini alamaması. Beşiktaş için fırtınalı geçen sezonda, Hırvat teknik adam Konya’da yine içinden geldiği gibiydi. Ama bu kez sempatik, güler yüzlü ya da bir şeylere kızgın ve hararetli hali değildi kameralara takılan. Lider Fenerbahçe ile oynanacak maç öncesinde Konya deplasmanındaki Beşiktaş, 90 artı 3’te yediği golün ardından 2 puan kaybederken Slaven Bilic de gözünden dökülen yaşlarla birlikte kulübede öylece kalakaldı. Bilic’in gözyaşları, sadece kaybedilen 2 puanın üzüntüsünün sonucu değildi elbette ki. Theofanis Gekas’ın golünden önce topa yapılan elle müdahale ve sezon boyunca Beşiktaş aleyhine yapılan hakem hatalarına isyan noktasıydı bu. Maçtan sonra da kaybetmekten değil, takımın ve oyuncuların haklarının yenilmesinden dolayı bu kadar üzüldüğünü söylüyordu. Sonraki hafta oynanan ve Beşiktaş’ın şampiyonluk iddiasından tamamen koptuğu Fenerbahçe derbisinde ise, Gökhan Gönül’e tüm muzurluğu ile yaptığı taç ataşının yeri konusundaki şaka, Bilic’in rahmetli Vedat Okyar’ın “güzel adam” sınıfına girmeyi fazlasıyla hak ettiğini bir kez daha gösterdi. 

Mousa Sow’un gözyaşları
Futbolda duygular yoğun yaşanır. Başarıda, başarısızlıkta, zaferlerde, hayal kırıklıklarında, Maradona’dan Roberto Baggio’ya, Romario’dan David Beckham’a kadar pek çok yıldız sahada gözyaşlarına hakim olamamıştır. Süper Lig’de de duygusal yapısı ile bilinen Fenerbahçe’nin Senegalli golcüsü Moussa Sow benzer görüntü verdi. Ligin 25.haftasında Kayseri Erciyesspor karşısında 77 gündür gole hasret olan Sow, üst üste yakaladığı net fırsatları gole çeviremeyince gözyaşlarına hakim olamadı. Fenerbahçeli taraftarların Sow’a büyük destek verirken, takım arkadaşları ve Erciyessporlu oyuncular da 28 yaşındaki golcüyü teselli etmeye çalıştı. Morali bozulan Sow’u 86’ıncı dakikada oyundan çıkaran Teknik Direktör Ersun Yanal, futbolcusuna soyunma odasına gidene kadar eşlik etti ve destek oldu. Sonraki hafta Gaziantepspor karşısında 11’de sahaya çıkan Moussa Sow, golünü attı ve gol hasretini sona erdirdi.

İtinayla yabancı kontenjanı delinir?
Türkiye’de yıllardan beri süren tartışmadır yabancı oyuncu kontenjanının ne olması gerektiği konusu. Tartışmalar sürdükçe kontenjan da sürekli olarak değişti. Son olarak 6+2+2 şeklinde olan sınır, yeni sezonla birlikte 5+3 şeklinde olacağı kararı alınmıştı 2 sene öncesinden. Sezon boyunca devamlı gündemdeydi bu durum. Kulüpler Birliği’nde tartışmalar devam ederken 6+2 formülüne doğru bir gidişat söz konusu. Ancak bu süreçler yaşanırken, kulüpler yabancı futbolcu kontenjanıyla centilmenlik sınırlarını zorlayan gayri ahlaki mücadeleye de giriştiler zaman zaman! Bu sezonun en önemli örneği, büyük umutlarla Galatasaray’a transfer edilen ve sakatlanıp sezonu kapatan Bruma’nın boş kontenjanı bulunan Gaziantepspor’a kiralanması oldu. Benzer niyetle, başka örnekler için de denemeler gündemde. Galatasaray’ın genç Bosnalısı İzet Hayroviç’in dayısının Türk olması ya da Beşiktaş’ın transfer listesindeki Aaron Hunt’un eşinin Türk olmasından dolayı bu oyuncuların Türk statüsünde oynatılmak için girişimlerde bulunulacağı dedikoduları söz konusu. 

Kolaysa karanlıkta da gol at görelim!
Statlarda elektriklerin kesilmesi yeni bir olay değil Türkiye’de. Ama kesinti hiçbir zaman, Kardemir Karabükspor - Eskişehirspor maçındaki zamanlamayla yaşanmamıştı. Ligin 30. Haftasında Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda oynanan mücadelenin 67’nci dakikasında Eskişehirsporlu Necati Ateş, Erkan Zengin’in ara pasıyla tam kaleciyle karşı karşıya kalmıştı ki elektrikler kesildi. Bir anda tüm stat karanlığa bürünürken ender girilen gol pozisyonlarından biri de kesintiye kurban gitmiş oldu. Maçın daha 6. dakikasında stat aydınlatmasının trafosunda yangın çıkmamış ve itfaiye tarafından söndürülmüş olmasaydı bu elektrik kesintisinin bilinçli yapıldığı kanısının uyanma ihtimali yüksek olacaktı hiç kuşkusuz. Elektrik arızası giderildikten sonra karşılaşmaya kaldığı yerden devam edildi ve mücadele golsüz eşitlikle sona erdi. Pozisyonun devamını kimse göremese de pozisyondaki Necati Ateş’in yalancısıyız. 34 yaşındaki golcü, maçtan sonra biraz da espriyle karışık, “vurdum gol oldu ama kimse görmedi” dedi. Karabükspor Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, “Bu da benim şansım olsun” derken, Eskişehirspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, “Bir gol pozisyonu yakaladık onda da elektrik kesildi” sözleriyle hayıflandı kesilen pozisyonlarına.

Futbol kadınlar ve çocuklara güzel?
Bu sezon Türk futbol tarihinde saha kapatma cezası rekoru kırıldı. 12 kulübün toplam 31 kez sahası kapandı. En fazla cezayı 6 maçla Bursaspor, 5 karşılaşmayla Beşiktaş ve 4 müsabakayla da Trabzonspor aldı. 31 maçta seyircisiz oynama cezası verilince kadınlar ve çocuklar bol bol ücretsiz maça gitti. Saha kapatma cezasında kadınlar ve çocuklara uygulanan pozitif ayrımcılık ilk günden beri çeşitli itirazlarla karşılaştı. Futbol Federasyonu bu uygulamaya yeni sezonda son veriyor. Bu 31 maçtaki cezaların önemli bir kısmı çirkin ve kötü tezahürat ve bu eylemin tekrarlanmasından dolayı verildi. Bu konuda da değişikliğe giden federasyon çirkin ve kötü tezahüratta120 saniye sınırını kaldırdı. Federasyon ayrıca saha kapama yerine çirkin ve kötü tezahüratın geldiği tribünü kapatma yöntemine gitmeyi planlıyor.

Passolig şimdilik kısa sürdü!
Yaklaşık 3 yıldır gündemde olan e-bilet uygulaması yeni sezon beklenmeden apar topar uygulamaya kondu ve Futbol Federasyonu 14 Nisanda e-bilet uygulamasına Passolig kartıyla başladı. Statlarda şiddeti önlemek amacıyla hayata geçirilen Passolig, taraftarlardan büyük tepkiyle karşılaşırken, e-bilet sisteminin ilk uygulandığı maç olan Kayseri Erciyesspor - Trabzonspor karşılaşmasını stattan sadece 285 seyirci izleyebildi. Passolig, başlanmasının üzerinden daha 1 ay geçmeden Ankara 16’ncı Tüketici Mahkemesi, “Tüketici kitlesinin mağduriyetine sebep olmamak için” uygulamanın durdurulmasına hükmetti. Bu karara rağmen TFF e-bilet uygulamasına devam edileceğini açıklarken, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, uygulamanın rafa kaldırılmadığını söyledi.

Hakemler altıya çıktı ama Türk futboluna çare olmadı!
Türk futbolu bu sezon aut çizgisinde görev yapan ilave hakem uygulamasıyla tanıştı. Ancak hakem sayısının 6’ya çıkması çok fazla bir şey değiştirmedi; hakemler ve verdikleri kararlar yine 90 dakikanın en fazla konuşulan unsurları oldu memleket futbol ortamında. Üstelik bu yenilik hakemlerin uygulamalarında standardı kaçırmalarına ve zaman zaman karar karmaşasına düşmelerine neden oldu. Çoğu Süper Lig tecrübesi olmayan ilave hakemler, hataları minimize etmek yerine zaman zaman çoğaltan oldular. Beşiktaş – Bursaspor maçında yarı sahanın ortasındaki Ersan Gülüm’ün kırmızı kartını hakeme bildiren de, Sivasspor – Fenerbahçe maçında birkaç metre yakınındaki pozisyonu göremeyen de, hatta ve hatta Çaykur Rizespor – MP Antalyaspor maçında topun auta çıkıp çıkmadığını da atlayan altıncı hakem oldu. Beklediği verimi alamayan Merkez Hakem Kurulu’nun ise yeni sezonda ilave hakem uygulamasına son vermesi gündemde.

Bildiri savaşları!

2013-2014 sezonu tarih sayfalarına kulüplerin bitmek bilmek bilmeyen karşılıklı bildirileriyle de not düşülecek. Spor medyası en fazla kulüplerin bildirilerine son dakika verdi. Sıcaklığı geçmeden yenisi eklendi. Kulüp muhabirleri bilgisayarlarındaki F5 tuşunu transfer dönemlerinde bile bu kadar yıpratmamıştır. Yaşanan her krizde geceli gündüzlü, saat fark etmeden kulüplerin resmi internet sitelerinden yapılan açıklamalar, jet hızıyla verilen cevaplar, peşi sıra yazılan uzun uzun metinler, sertleşen üsluplar, meydan okumalar... Geçen sezon Tahkim Kurulu, Fenerbahçeli Raul Meireles’in 11 maçlık cezasını 4’e indirdi ve bildiri savaşlarının başladığı olay oldu. Bazen iki, bazen üç bazen de 4 kulübün aynı konuyla ilgili karşılıklı bildirileri yayınladı. Hemen hemen her derbi öncesi ve sonrasında. İlla da futbol olmak zorunda değildi, kadınlar basketbol maçından sonra da alevlenebildi ortam.  
*FourFourTwo Dergisi Haziran 2014 Sayısında Yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder