15 Haziran 2014 Pazar

Gol çizgisi teknolojisi tamam da, ya hakem teknolojisi ne olacak!*

(2014 Dünya Kupası Yazıları)

Görmemişin teknolojisi olmuş, her golden sonra gösterip durmuş desek abartmış olmayız. Dünya Kupalarında İngilizlerin başına iki kez çizgi kazası gelince (1966 lehlerine, 2010 aleyhlerine) topun çizgiyi geçip geçmediği tartışmalarına FIFA “dur” demeye karar verdi. Ve nihayet yıllardan beri sorun olan konuya futbolu yönetenler çare buldu. Gol çizgisi teknolojisi Dünya Kupası’nda uygulanmaya kondu ve dertler bitti!

Anladık canım, teknoloji güzel çalışıyor!
Kale çizgisini görecek şekilde yerleştirilen 7 kameralı özel sistem, topun çizgiyi geçtiği anın saniyesinde hakeme sinyal gönderecek şekilde çalışıyor. Böylece zaman kaybının da önüne geçilmiş oldu bu uygulamayla. Yayıncı kuruluş da sağolsun, her golden sonra, tenisten aşina olunan grafik animasyonuyla golü, daha doğrusu topun çizgiyi geçip geçmediğini hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekildi ekrana taşıyor. Meksika – Kamerun maçında ağlara giden 3 top gol değeri kazanmayınca, çizgi teknolojisi ekrana verilemedi diye insanın içi cız etmedi değil yani. Neyse ki Oribe Peralta golü attı da dünya harikası teknolojiyi tekrar gördük.

Ofsayda da mı teknoloji olsa acaba!
İlk iki günde daha gol çizgisi teknoloji konusundaki endişeler hiç şüpheye yer bırakmayacak şekilde giderildi, ancak hakemlerin turnuvaya başlangıcı teknoloji kadar başarılı olmadı.
Açılış maçında Japon hakem Yuichi Nishimura, Brezilya’ya verdiği penaltı ve Oscar’ın golünden önce Ivan Rakitic’e yapılan faulu atlamasıyla skora etki eden hatalar yaptı. Hatalar bununla kalsaydı Nishimura’nın kararları ev sahibi kontenjanına yorulabilirdi belki de! Ama ikinci gün maçlarındaki görüntü değişmedi. Meksika’nın Giovani dos Santos ile attığı iki nizami golün bayrağa takıldı. Hollanda – İspanya maçında da finali yönetmeye aday Nicola Rizzoli’nin Stefan de Vrij’in golünden önce Robin van Persie’nin Iker Casillas’a bariz faulünü atlaması hakemler açısından turnuva gidişatına dair önemli işaretler verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder