10 Ekim 2014 Cuma

Şampiyonlar Ligi 2014-2015 Sezon Rehberi: APOEL*

Geçen sezon: Kıbrıs Rum Kesimi 1. Lig Şampiyon En golcü (tüm kulvarlarda) Gustavo Manduca (13) Şampiyonlar Ligi Üçüncü Ön Eleme Turu

Kıbrıs Rum futbolunun en büyük kulübü. 90 yıla yaklaşan tarihinde 23 lig, 20 kupa ve 13 süper kupa şampiyonluğu var. Ama 2011-2012 sezonun ayrı ve unutulmaz olduğuna şüphe yok. Kulüp tarihinin altın yılı oldu. Sırasıyla Skenderbeu Korçe, Slovan Bratislava ve Wisla Krakow’u eleyen Apoel, Şampiyonlar Ligi’ne kaldı. Asıl başarı da bundan sonra geldi zaten. Porto, Shakhtar Donetsk ve Zenit ile eşleştiği grupta tüm tahminleri altüst etti ve lider oldu. Zayıf halka olmadığını gösterirken peri masalı o kadarla da kalmadı. Son 16’daki rakip Lyon’du. Karşılıklı kazanılan 1-0’lık iki maç ve penaltılar sonrasında Apoel çeyrek finale yükseldi. Kıbrıs Rum temsilcisini çeyrek finalde Mourinho’nun Real Madrid’i durdurdu ama Apoel çoktan yılın sürprizine imza atmıştı bile. Helsinki ve Aalborg’u ön elemede saf dışı bıraktılar ve iki sezon aradan sonra tekrar devler liginde gruplara kaldı.

TAKTİKSEL PLAN
Barcelona, Ajax ve PSG ile aynı grupta yine zayıf halka öngörüsü onda. Ama bu kez herkes fazlasıyla temkinli. İlk maçta Barcelona karşısında sıkı takım olduklarını gösterdiler yine. Diziliş olarak 4-4-2 ile 4-5-1 arasında gidip geliyorlar, ama temel planları iyi savunma ve yakaladığını atmak. Barça karşısında kısmı olarak da başardılar bunu ve sonrası için ümit verdiler. Ama bu kez işleri 3 sene öncesine göre çok daha zor.

YILDIZ ADAYI: NİCHOLAS IOANNOU
18 yaşındaki stoper 6 yıl kaldığı Manchester United’ın alt yapısından yetişti. Bu sezon başında adaya geldi. Takip edilen ve umut vaat eden bir oyuncu. Tandemdeki ikili Joao Guilherme ve Carlao’nun alternatifi şimdilik. Ama fırsat yakalarsa değerlendirebilir.  

PATRON: GİORGOS DONİS
Futbolculuğunda Panathinaikos, Blackburn Rovers ve Sheffield United gibi takımlarda oynadı. 45 yaşındaki teknik adam Yunanistan Ligi’nde Larissa, Atromito, AEK ve Paok’u çalıştırdı. Yaklaşık 1 senedir takımın başında. Ligdeki şampiyonlukta önemli payı oldu.

KİLİT OYUNCU: CİLLİAN SHERİDAN
1.96’lık İrlandalı kuleden takımın beklentisi büyük. 25 yaşında ve Celtic, CSKA Sofya ile St. Johnstone’de oynadı. Petr Crouch’u andıran bir oyun tarzı var. Uzun, çok hızlı değil ama ayakları becerikli ve gol bölgesinde nerde duracağını iyi biliyor artık. Şampiyonlar Ligi ön eleme turlarında 3 gol attı ve takımının gruplara kalmasını sağladı. Bu sezon hareketli Arjantinli partneri Tomas Sebastian De Vicenti ile daha iyi bir uyum içinde.
*FourFourTwo Dergisi Ekim 2014 Sayısı Şampiyonlar Ligi Rehberinde Yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder