1 Ekim 2014 Çarşamba

Galatasaray’da Olcan farkı!*

Bir yanda yönetim sorunları, diğer yanda kötü Balıkesirspor mağlubiyetinin etkileri hafta içinde gündem olurken Galatasaray sahada önemli bir reaksiyon gösterdi. İlk yarıda özellikle sezonun en iyi Galatasaray’ı vardı. Defanstaki sorunlar bir yana, özellikle hücumdaki üretkenlik takım adına ümit vericiydi. Sahadaki bu tempo ve arzunun en temel etkeni de elbette ki Olcan Adın’dı. Geçen hafta 18’de yoktu ve alınmaması çok konuşuldu. Boşuna da değilmiş bu kadar gündeme gelmesi. Hareket, hız ve coşku açısından takıma net etki etti. Sadece ilk yarıda 29 depar attığını söylesek yeterli olur. Aurelien Chedjou’nun golündeki sert korneri ve ardından yaptırdığı penaltıyla ilk yarıda maçın kopmasını sağladı. Prandelli’nin temel kozlarından biri, en azından kolay kolay gözden çıkarılamayacak bir oyuncu olduğunu tekrar ve tekrar gösterdi. İlk hafta Bursa’da attığı golden sonra sevinmeyen, geçen hafta da sakatlığını gerekçe göstererek A2 maçında oynamayı reddeden Olcan, Sivasspor maçıyla birlikte Galatasaray’a tam anlamıyla artık geldi. Yeni transfer muamelesi yapılabilir rahatlıkla.

Sneijder toparlanıyor!
Galatasaray adına en önemli artılardan biri de yavaş yavaş tempo bulan ve toparlanan Wesley Sneijder’in performansı. Sneijder merkeze, Olcan Adın da 11’e girince ön tarafta Galatasaray çok hareketlendi. Geçen hafta Bruma’yı ikinci forvet deneyen Prandelli, bu kez de Olcan’ı Burak’ın yanında sahaya sürdü. Bu tercihlerden anlaşılan o ki, Prandelli çift forvet düzenini zorlayacak. Böyle olunca da Wesley Sneijder Galatasaray’a geldiğinden beri ilk defa tam anlamıyla orijinal pozisyonunda, yani forvet arkasındaki 10 numara mevkiinde oynayacak. Zaman zaman orta sahanın merkezine de geldi, Selçuk ve Dzemaili ona top alması için alan açtı. Rahat bir şekilde yüzünü dönerek topla buluştu, takımın pas kalitesini arttırdı. Yani Prandelli, Hollandalının performansını arttırmak için doğru bir hamle yapmış gibi göründü şimdilik.

3’lü defansla zor!
Süper Kupa ve Anderlecht’i de sayarsak 6 maçta da farklı dizilişler denedi Prandelli. Farklı dizilişlerin yanı sıra oyuncuların da mevkileri sık sık değişti. Bunun nasıl bir düzene oturacağı tam bir muamma şimdilik. Sivasspor karşısında da en temel değişiklik defanstaki Melo’lu 3’lü tercihti. Ama daha ilk 5 dakikada Melo’nun merkezde olduğu 3’lü defansın olamayacağı, sorun yaratacağı belli oldu. Sezon başından beri Semih ile Chedjou iyi ikili olmuşken orayı bozmak pek anlamlı bir deneme değil gibi. En iyi ihtimalle epey zamana ihtiyaçları olduğu fazlasıyla belli. İlk 10 dakikada Sivasspor’un kaçırdığı 3 tane net gol fırsatı yerleşim ve pozisyon hatasından kaynaklandı. Galatasaray’ın bu haftaya kadar belki de düzgün olan tek yeriydi defansın merkezi ama Sivasspor karşısında en sorunlu bölgesi oldu. Orta saha ve forvet hattı nispeten toparlanırken kenarlar ve defansın göbeğine Prandelli’nin acil olarak çözüm bulması gerekecek. Yoksa John Utaka ve Aatif Chahechouhe’nun yakaladıklarını başkaları değerlendirebilir.

Prandelli eleştirileri!

İtalyan çalıştırıcının Olcan ve Sneijder tercihleri ne kadar olumluysa, 3’lü defans ve tam kenar çizgi oynamaya uygun olmayan kanat adamı tercihleri de bir o kadar eleştiriye açık. Hele de maçın tamamında sorun olan defans anlayışına müdahale etmemesi şaşırtıcıydı! Galatasaray ikinci golü ve daha fazlasını yemediyse rakip forvetlerin kötü son vuruşları sayesinde. Beşli orta sahanın kenarları olarak Tarık ile Veysel’i oynatması Prandelli’nin verimsiz sonuç alacağı fazlasıyla önceden belli tercihlerinden oldu. İki isim de tek başına ve tam çizgi oynamaya uygun oyun formasyonuna sahip değiller. Etkisiz olmaları da ondan oldu. Hakan Balta girdikten sonra da zaten orayı doldurması beklenemezdi. Golde kaptırdığı top da cabası. Prandelli 3’lü defans ve tek çizgi kenarda ısrar etmesi durumunda, Galatasaray zayıf karnından başına epey dert alacak gibi görünüyor.
*26.09.2014'te Akşam Gazetesinde yayımlanmıştır.  http://www.aksam.com.tr/sporgalatasaray/galatasarayda-olcan-farki/haber-341917

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder