1 Ekim 2014 Çarşamba

Oyun şablonunu arayan Galatasaray ve Prandelli!*

Bursa’da en azından sonuç itibarıyla lige iyi başlasa da Milli takım dönüşü kötü bir görüntü verdi Galatasaray. Kötü görüntünün de ötesinde belirsizliklerle dolu bir hali vardı Eskişehirspor karsında. Halbuki oyuncu istikrarı bakımından fazla sıkıntısı yok sarı kırmızılıların. Eskişehirspor maçındaki 11’de sadece Tarık Çamdal ve Blerim Dzemaili yeniydi, geride kalan 9 oyuncu geçen sezondan devam ediyor. Ama sahada çok net görülen bir uyumsuzluk vardı. Boşa çıkmayan, yerleşim sorunu yaşayan, hareketsiz ve top bekleyen bir haldeydi Galatasaraylılar. Bunda Prandelli’nin taktik dizilişinin payının büyük olduğu ortada.

4-3-3 mü, 4-4-2 mi?
Yekta’nın tek ön libero, Blerim Dzemaili ve Selçuk İnan’ın sol-sağ iç, Bruma’nın ikinci forvet oynamaya çalıştığı, Sneijder’in de sol kenar ile forvet arkasında gidip geldiği, zaman zaman zor anlaşılan, oyuncuların da pek sadık kalamadığı bir oyun dizilişiyle Eskişehirspor maçına çıktı Galatasaray. O yüzden de sahada yerleşim sorunu yaşadı sık sık. Oyuncular arasında mesafe hep uzun kaldı. Milli takımdan dönüş moralsizliği ve yorgunluğu da eklenince ilerisi için, özellikle de Şampiyonlar Ligi için hiç de iyi sinyaller vermedi Galatasaray.

4-2-3-1’den başka çare yok!
Galatasaray’ın mevcut kadrosuna bakınca takımın doğal dizilişinin 4-2-3-1 olduğu rahatlıkla söylenebilir. Oyuncu grubuna uygunluğunun da ötesinde tek seçenek de denebilir. Süper Kupa’da kısmi olarak da denedi bunu Prandelli, ama daha sonda vazgeçti. Sezonun çok başı olmasına rağmen bu konuda fazla alternatifi yok gibi. Burak’ın tek santrfor, arkasında da Sneijder’in olduğu, Pandev, Olcan, Bruma ve Yasin’den yabancı kontenjanı ve form durumuna göre ters ayaklı iki ön kenarla birlikte Galatasaray ideal ileri 4’lüsünü bulabilir. Prandelli’nin çift ön libero için ise farklı ikili kombinasyonlar imkanı olacak. Eskişehirspor karşısındaki Dzemaili, 11’i fazlasıyla zorlayacağını gösterdi ve sahadaki 5 yabancıdan biri olabilir. Partneri ise Melo, Selçuk ve Yekta’dan biri. Galatasaray’ın en net ve alternatifi az bölgesinin ise defansı olduğu ortada. Bu maçtaki 4’lüyü sezonun büyük bölümünde göreceğiz muhtemelen. Ama şurası kesin gibi; Galatasaray’da taktik diziliş ve oyuncu tercihleri bu sezon fazlasıyla konuşulacak!

Bruma bildiğimiz gibi!
Çok şey beklenen Bruma hala ne yapacağını bilemiyor sahada. Sanki her topla buluştuğunda, “Pas mı vereyim, şut mu çekeyim, çalım mı atayım, yoksa top mu süreyim?” sorularıyla boğuşuyor gibi bir hali var. Kariyerini belirleyecek en temel eksiği, handikabı da bu zaten. Oyun ve pozisyon bilgisi açısından çok sorunlu. Bir türlü doğru kararları veremiyor, hatta bazen karar da veremiyor.

Sağlam bir Eskişehirspor!
Yemeyen ama atamayan da bir takımdı geçen sezonki Eskişehirspor. Ertuğrul Sağlam, takımlarına oyunu tutmayı, savunma yapmayı ve kolay gol yememeyi iyi öğretiyor. Ancak Necati Ateş - Henri Bienvenu ikilisiyle hücumda kısır kaldı. O yüzden olacak ki yerlerine Ömer Şişmanoğlu, Rogelio Funes Mori ve Mirkan Aydın’ı aldı. Ön kenarlarda Sisokko ve Erkan Zengin de var zaten. Yani bu sezon daha golcü bir Es-Es beklenebilir. Galatasaray’a karşı 6 yeni oyuncuyla çıkmasına rağmen dengeli ve güçlü bir takım görüntüsü verdi Eskişehirspor. Ki bunu Diego, Özgür Çek, Aytaç v Akaminko’nun yokluğunda yaptı. Kadro zenginliği ve derinliği açısından önemli bir artı. Eksiklerine ve sahadaki yeni oyuncularına rağmen daha sezon başında ne yaptığını bilen bir takım vardı sahada. Ekonomik sorunlar takımın belini bükmezse geçen sezonki 12’nciliğin epey üstünde yer alacaklar gibi.

Mirkan Aydın: Süper Lig’in yeni santrforu eli kulağında!

5 sezon Bochum formasıyla Bundesliga 2’de oynadı ve 27’sinde Süper Lig’e geldi. Daha ilk iki maç bir kenara not etmemiz için fazlasıyla yetti ve arttı bile. Geçen sezon Elazığspor’da olduğu gibi Deniz Yılmaz’ın etkisini gösterebilir. Bir kere çok güçlü. İstasyon santrforu iyi oynayacak gibi. 1.90’a yakın boyu ve cüsseli yapısına rağmen çok da hareketli. Sahada kaldığı 60 dakikada takımının en çok mesafe kat edeni oldu. Pas alışverişi, sırtı dönük servisleri, hatta topla dönüşleri ve ters uzun pasları oyun zekasına işaret ediyor. 15 golü bulmayabilir ama hücumda çok etkili olacak tipte biri. Es-Es’in Avrupa hedefinde kilit rol alabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder