1 Ocak 2014 Çarşamba

PTT 1. Lig’in En İyi 10 Sol Beki*

Ferhat Öztorun – Orduspor

Ligin en formda oyuncularından. Şampiyonluk mücadelesi veren ve lige iyi başlayan takımın öne çıkanlarından. Arda Turan, Aydın Yılmaz, Cafercan Aksu, Uğur Uçarlı Galatasaray’ın 87-88 doğumlu “altın jenerasyonunun” en önemli yeteneklerinden biriydi. Yetenekli sol ayağı, müthiş oyun zekası ve üst düzey futbol bilgisine rağmen yetersiz görülen fiziği nedeniyle 20’sine gelmeden Galatasaray’dan ayrılmak zorunda kaldı. Manisaspor ile Süper Lig’e yükseldi, ardından Trabzonspor’a transfer oldu. Ancak orada da düzenli olarak 11’e giremedi ve geçen yıl Orduspor’a geldi. Bu sezona harika başladı. Sert futbol ve fizik gücünün ön planda olduğu ligde kalitesini gösteriyor ve aslında genel algının ötesinde o kadar da güçsüz olmadığını kanıtlıyor.

Batuhan İşçiler – Bucaspor

Çaykur Rizespor’dan Oğuzhan Berber ile birlikte Hakan Ünsal sonrası en potansiyelli genç sol bek. Henüz 18 yaşında ve 11’in değişmezi oldu genç milli oyuncu. İki yönlü oyunda, hem hücumda hem de savunmada çok başarılı. Topla arası iyi ve pas kalitesi yüksek. İkili mücadele becerisini arttırdığı taktirde var olan oyun zekası ve yetenekleriyle uzun yıllar boyunca Türk futbolunun sol bek sorununa çözüm getirebilecek potansiyele fazlasıyla sahip. 3 büyüklerin de aralarında olduğu pek çok Süper Lig takımının yakın takibinde.

Sakıb Aytaç – TKİ Tavşanlı Linyitspor

En çok dikkatle takip edilmesi gereken sol beklerden. Çanakkale Dardanel gibi önemli bir alt yapısı olan kulüpten formasyonunu aldı. Gençlerbirliği’ne transfer oldu ama kadroda yer bulamadı. Uzun boyu ve çok güçlü fiziği ile albenisi olan bir oyuncu. Takımı ligin altlarında olmasına rağmen sezona iyi başladı. Mücadeleci ve sert futbolu seviyor. Bazen hamle hatası yapabiliyor ve bu nedenle de sık sık kart görüyor. Ancak 22 yaşında ve potansiyeli çok yüksek. 1. Lig’de çok kalıcı değil.

Hakan Arslan – Boluspor 

Süper Lig’de görme ihtimalimizin olduğu sol beklerden. 2 sezondur önemli bir çıkışı var. Takımı iniş çıkışlar yaşasa da o istikrarlı. Kuvvetli ve mücadeleci bir yapısı var. Bu sezon hücuma daha fazla katılıyor ve atak yönünü geliştiriyor. Daha doğru pas ve hamle tercihleri yapması halinde sınıf atlayacaktır. 24 yaşında, ligdeki 3. sezonunu geçiriyor ve önemli bir futbol olgunluğuna sahip olmaya başladı.

Bilal Aziz Özer – Ankaraspor

Bir dönem Galatasaray’ın denemeye aldığı ama Kayserispor’un transfer ettiği oyuncu olarak Türkiye’ye gelen Lübnan doğumlu gurbetçi futbolcu. 2010’da şike nedeniyle cezaevine girdi ve 1 buçuk seneye yakın futboldan koptu. Ama buna rağmen toparlamasını bildi. Özellikle geçen sezonun ikinci devresinden Erciyesspor’un şampiyonluğunda iyi işler yaptı. Süper Lig hedefindeki Ankaraspor’un değişmezlerinden. Topla oynamayı seviyor ve sol ön orjinli olduğu için de hücuma önemli katkısı var. Geçen sezon birer devre oynadığı Torku Konyaspor’un da Kayseri Erciyesspor’un da Süper Lig’e çıkması onun adına ilginç bir detay.

Alparslan Erdem – İBB

Ferhat Öztorun gibi Galatasaray’ın 87-88 doğumlu jenerasyonundan. Süper Lig’de tutunamadı. Bucaspor’da başarılı ve istikrarlı 2 sezon geçirdi. Süper Lig kadrosunu koruyan İBB’nin birkaç transferinden biri olarak geldi. Özellikle geçen sezonki formunu henüz yakalayamamış görünse de takıma katkısı önemli. Şu ana kadar tempo ve dayanıklılık açısından Süper Lig’in gerisinde kalsa da PTT 1. Lig’de aranan sol bek olmaya devam eder.

Anıl Karaer – Mersin İdman Yurdu

Yine Galatasaray’ın 87-88 doğumlu jenerasyonundan bir isim. Sezon başında Kardemir Karabükspor’daydı. Stoper ve sol ön olmak üzere farklı mevkilerde oynayabiliyor. 1.85 boyuna rağmen tekniği iyi ve topla oynamayı seviyor. Adanaspor ile play – off finali oynadıkları 2010 – 2011 sezonunda yakaladığı çıkışı Süper Lig’de sürdüremedi. Ancak yeni kadrosuyla iddialı bir takım kuran Mersin İdman Yurdu’nda lige iyi başladı. Yenilgiyi kabullenmeyen agresif ve sorumluluk alan yapısı takımına dinamizm ve coşku katıyor.

Kerem Can Akyüz – Adana Demirspor

Ligin hücumcu ama çok kart gören sol beklerinden. Yetenekli sol ayağı ile etkili top kullanıyor ve hücumda önemli katkı sunuyor. Şut atmayı seviyor ve fırsat buldukça deniyor. Fizik kapasitesi olarak savunmada eksik kalıyor ama çabukluğu ile bunu kapatıyor. Özellikle defansta pozisyon bilgisini geliştirmesi gerekiyor, hamle hataları yapıyor ve sık sık kart görüyor.

İsmail Dinler – Balıkesirspor

Listenin ve ligin tecrübeli isimlerinden. Lige hızlı giren zaman zaman liderlik koltuğuna oturan takımının Muhammed Reis ile birlikte liderliğini yapıyor. Olgun ve oturmuş futbol karakteriyle özellikle defansta toparlayıcı. Atak katkısı büyük olmasa da hazırlık paslarında başarılı. PTT 1. Ligde zirve mücadelesi verecek takımların kadrosunda görmek isteyecekleri sol beklerden.

İlkem Özkaynak – Adanaspor


Listenin en kıdemlisi. Süper Lig’de geçirdiği 6 yılın ardından 3 sezondur Adanaspor’da. Özellikle Ankaragücü ile yakaladığı çıkışı sürdüremedi. Coşkulu ve mücadeleci futbolu ile taraftarların sevdiği bir isim. Tekrar Adanaspor’un başına geçen teknik direktör Levent Eriş’in vazgeçmediği ve ilk 6 hedefindeki takımında önem verdiği oyunculardan. 

*FourFourTwo Dergisi Aralık 2013 Sayısında yayımlanmıştır.

1 yorum: