19 Aralık 2013 Perşembe

Ankaragücü’nde Diriliş Zamanı*

Diriliş Başlıyor!

Bir asrı aşkın tarihinin en kötü günlerini geçirdi 2 yıl boyunca başkentin en köklü camiası. Üst üste kongreler, mahkemeler, ekonomik kriz, transfer yasağı ve önce Süper Lig, ardından da 1. Lig’de küme düşüş. Geçen sezon alt yapısından çıkan gençlerle ligde tutunmak için önemli bir direniş gösterdi ama başaramadı sarı lacivertliler. Belki de teknik direktör Mustafa Kaplan sezon başı gelseydi ya da gençler acemiliklerini biraz daha erken atabilselerdi şampiyonluk değerinde bir peri masalına imza atmış olabilir ve ligde kalmayı başarabilirdi takım. Ama ligin bitime 2 hafta kala Rize’de Florin Cernat, Çaykur Rizespor’u Süper Lig’e çıkartırken, Ankaragücü’nü kümeye gönderiyordu.

Transfer yasağı bulunan, borçlarının yanı sıra da gelirlerine tedbir konan kulüpte yönetim sezon başında “asırlık çınarı” ayağa kaldırmaya soyundu. “Diriliş yılı” parolasıyla yola koyulan yönetim ilk iş olarak pek çok takımın transfer etmek istediği Gökhan Akkan, Hasan Ayaroğlu, Aytaç Öden, Mert Erdoğan, Gökhan Erdoğan, Aytaç Öden, Teoman Sefa Erkan ve Mehmet Umut Nayır gibi genç oyuncuları kadroda tuttu. Hemen ardından bulduğu mali kaynak ile çok önemli bir hamle yaptı ve transfer yasağının kaldırılmasını sağladı. Transfer döneminin bitimime 4 gün kala yasağı kaldıran yönetim Aydın Toscali, Serhat Gürpınar, Selim Teber, Levent Kale, İbrahim Şahin ve Mehmet Çakır gibi tecrübeli futbolcuları apar topar kadroya kattı.


Taraftardan kombine desteği
Takıma sahip çıkması ve bağlılığı ile Türkiye’nin önemli taraftar gruplarından birine sahip Ankaragücü’nün diriliş yılana başta Gecekondu olmak üzere taraftarlarından da büyük destek geldi. Futbolcuların ve kulüp çalışanlarının da destek verdiği kampanya ile 15 bine yakın kombine bilet satıldı. Sarı lacivertliler özellikle Ankara 19 Mayıs stadındaki maçlarda tribünleri şölen alanına çeviriyor.

Hedef Şampiyonluk
Altınordu, Altay, Bandırmaspor, Kızılcahamamspor, Bugsaşspor ve Alanyaspor gibi güçlü rakiplerin olduğu Spor Toto 2. Lig Beyaz Grupta iddiasını ve hedefini çabuk gösterdi Ankaragücü. Eski kaptanı ve simge futbolcularından Hayatı Soydaş’ın yönetiminde takım iyi sonuçlar almaya başladı. Lige İstanbul Güngörenspor yenilgisiyle başlasa da Ankaragücü, galibiyet serisiyle liderliğe oturmakta gecikmedi. Sarı lacivertliler 7 maçta aldığı 6 galibiyet ve 1 beraberlikle zirveye otururken, şampiyonluğa olan inancını ligin daha başlarında pekiştirdi.


Tecrübeli beyin takımı
Hayati Soydaş takımı orta sahada Süper Lig tecrübesi olan 3 isim, Selim Teber, Serhat Gülpınar ve Mehmet Çakır üzerine kuruyor. Bu oyuncuların etrafında ise geçen sezon önemli süre alan ve kendini geliştiren gençler forma giyerken Ankaragücü coşkulu, hareketli ve kazanmaya aç bir takım haline geldi. İlerleyen haftalarda uyumun pekişmesiyle takım kalitesinin daha da artması beklenebilir.
Yaşanan çöküşün ardından toparlanmaya ve küllerinden yeniden doğmaya çalışan camiada doğal olarak futbol takımının başarısı çok önemli. Bu sezon tek hedef olarak şampiyonluğu gözüne kestiren başkentin sarı lacivertlileri, 50 sezona yakın mücadele ettiği ligden uzak kalmayı kabullenecek gibi değil. Kocaelispor, Diyarbakırspor, Sakaryaspor gibi pek çok önemli ve köklü kulüp dibe gidişi durdurmakta zorlanırken, Ankaragücü bu sezon şu ana kadar gösterdiği direniş ile kolay kolay pes etmeyeceğini fazlasıyla gösterdi.

Gökhan Akkan
2 sene önce Süper Lig’de “batan gemide” 4 maçta kaleyi koruduğunda daha 16’sındaydı. Geçen sezon ise 15 maçta oynadı. Genç milli takımlara gidiyor ve artık kaleyi tam anlamıyla aldı. Güçlü fiziği, el yeteneği ve en önemlisiyle gösterdiği gelişimle takımına güven veriyor. Henüz 18 yaşında ve net olarak Türkiye’nin en önemli kalecilerinden biri olmaya aday.

Mehmet Çakır
Genç kadronun saha içi lideri. Diriliş yılı için Süper Lig’den iki lig aşağı inmekten çekinmedi. Yanında ve önünde oynayan Hasan Ayaroğlu, Kaan Kanak ve Mehmet Umut Nayir gibi yetenekli gençlere abilik yapıyor. Forvet arkasında serbest oynuyor, hücumları yönlendiriyor, gol ve asistleriyle skora etki ediyor. Şampiyonluk hedefindeki takımda sezon boyunca göstereceği performans belirleyici olacak.

Mehmet Umut Nayır

Takımda geleceği en parlak gençlerden biri. Uzun boyuna rağmen yüksek tekniği, hava hakimiyeti ve gol vuruşları en önemli özellikleri. Sezona çok iyi başladı ve ilk 8 maçta 6 gol attı. 2 sezondur sert liglerde oynaması sayesinde fizik gücünü de geliştirmeye başladı. Bursaspor’dan Enes Ünal ve Gençlerbirliği’nden Atabey Çiçek ile birlikte Türkiye’nin pivot santrfor adaylarından.

*FourFourTwo Dergisi Kasım 2013 Sayısında yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder