4 Aralık 2013 Çarşamba

Tek kusuru, solak olmaması: Onur Okan*

1. LİG’İN YENİ 10 NUMARASI: ONUR OKAN

Değişen, dönüşen futbolda mevkiiler de buna paralel olarak payına düşen evrimi geçiriyor. Bu değişim ve dönüşüme en çok direnen, hatta yerini bulmakta fazlasıyla zorlanan ise klasik “10 numara” oldu. Teknik adamların baş belası haline bile geldi. Yeri, varlığı, gerekliliği futbolun saha içi formatı ve oyuncu dizilişinde tartışılmaya devam ediyor. Süper Lig’e baktığımızda Wesley Sneijder, Adrian Mierzejewski ve Florin Cernat’ın performansları yetersiz bulunuyor, 11’de oynamalarına burun kıvrılıyor. Pablo Batalla da önceki yıllardan uzak. Ama PTT 1. Lig’de durum epey farklı. Ligi izlemenin ve takip etmenin en güzel nedenlerden biri 10 numaralar. Geçen sezon tek devrelik muhteşem Florin Cernat performansı hala tazeyken Anıl Taşdemir, Kenan Aslanoğlu, Ufuk Bayraktar, Eren Özen, Ali Güzeldal, Doka, Cafercan Aksu, Caner Ağca gibi becerikli 10 numara orjinliler varlık gösteriyor. En iyilerinden biri de Fethiyespor’da: Onur Okan. 2. Lig’deki şampiyonlukta büyük pay sahibi oldu. Takımının aksine sezona çok iyi başladı ve PTT 1. Lig’de kendini fark ettirdi. Şut atıyor, ara pası veriyor, adam eksiltiyor, gol ve asistleriyle sonucu etkiliyor, ayağına da doğal olarak top çok yakışıyor. Kusuru mu? Solak değil!     


Sezon sıkıntılı başladı sizin için. 1. Lig’e uyum sorunu mu yaşıyorsunuz?
Sezon sonuçlar anlamında kötü başladı, fakat oyun olarak her geçen gün daha iyiye gidiyoruz. Lige alıştığımızı söyleyebilirim, uyum sorunu pek kalmadı. Sadece aramıza geç katılıp tam olarak hazır olmayan arkadaşlarımız vardı, onlar da maç kondisyonlarını kazanıp tam anlamda hazır olduklarında takım olarak daha iyi olacağız.
Ligde 19 takım var ve 4 takım küme düşecek. Bu sezonki hedefiniz nedir, düşme korkusu yaşar mısınız?
Fethiyespor olarak kesinlikle oynadığımız futbolun hakkı bulunduğumuz yer değil. İlk 6-7 haftada oynadığımız futbola göre en az 5 puanımız daha olmalıydı diye düşünüyorum. İyi maçlar çıkarttık, ama sonuca yansıtmakta zorlandık. Oynadığımız futbolun daha da üstüne koyarak bu ligde kalıcı olmak istiyoruz. Sezon sonunda da kesinlikle düşen 4 takım arasında olmayacağız.
Takıma oranla lige daha iyi başladın. İki lig arasındaki fark seni pek zorlamadı galiba?
Öncelikle çok iyi bir kamp dönemi geçirdim. İyi çalıştım ve gücüm yerinde. O yüzden de kendimi sahada iyi ve rahat hissediyorum. Bu performansımın üstüne koyarak devam edeceğimi düşünüyorum. Ligler arasındaki farkı değerlendirdiğimde ise şunu net olarak söyleyebilirim ki; PTT 1. Lig’de oynamak 2. Lig’de oynamaktan çok daha rahat ve kolay. Bu benim için önemli çünkü ben topla oynayan bir futbolcuyum. Bu ligde topa sahip olunca düşünme fırsatın ve boş alan bulma imkanın daha fazla oluyor. 2. Lig’de daha top gelmeden 2-3 futbolcu başında oluyor. Alan bulman ve rahat top kullanma pek olmuyor 2. Lig’de.


10 numara orjinli oyuncular Süper Lig’e oranla PTT 1. Lig’de daha etkili. Neye bağlıyorsun bu durumu?
10 numara oynayan futbolcuların özgürlük hakkı ve kredisi olmalı. Onlara sabır gösterilmeli. Çünkü saha içinde bir pasla, bir şutla veya duran bir topla her an oyunun kaderini değiştirebilir. Özel futbolculardır 10 numaralar. Sanırım Süper Lig’de gereken sabrı ve desteği göremiyor 10 numaralar. Ayrıca oyun formatları da ona uygun olamayabiliyor. Ama bizim ligde hem sabır gösteriliyor hem de oyun formatında gözetiliyor. Böyle olunca da pek çok 10 numara PTT 1. Lig’de iş yapabiliyor.
Ligde beğendiğin 10 numaralar kimler?
Orduspor’da oynayan Anıl Taşdemir’i beğenirim. Önemli bir oyuncu. 2 sezon önce Akhisar Belediyespor’un Süper Lig’e çıkmasında çok etkili olmuştu. Şimdi Orduspor’da da iyi işler yapıyor. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyespor’dan Doka’yı sayabilirim. Farklı bir futbolcu.


Oyun katkısının yanı sıra sezona gol ve asistlerle başladın. Bireysel performans olarak öngörün nedir?
İlk 8 haftada 3 gol attım, 3 de asist yaptım. Başlangıç için iyi olduğunu düşünüyorum. Bu sezon kendime en az 10 gol hedefi koydum. Belki de geçerim. Asist olarak da zaten her sezon hemen hemen 15’in üstüne çıkıyorum. Umarım bu sezon da 15’i geçerim.
Kısa sürede önemli etki yarattın PTT 1. Lig’de. Bir yandan da yaş olarak 30’una geldin. Bundan sonrası için ne söylersin, mesela bir lig daha yükselebilir misin?
Dönem olarak kötü görülen yaşlara giriyorum. Sezon sonu 30 yaşında olacağım. Türkiye’deki bakış açısı itibarıyla bu bir handikap olarak görülebilir. Ama ben öyle düşünmüyorum. Önemli olan performansım. Eğer grafiğimi sezon sonuna kadar yükseltirsem, lig yükselebileceğimi de düşünüyorum.

BU LİGİN 10 NUMARALARI VAR!

Anıl Taşdemir - Orduspor

Geçen yıl Akhisar ve Ordu’da yarım yamalak oynadı, Süper Lig’de zorlandı. Orduspor ile birlikte o da küme düştü. Ama çıkma hedefiyle yeniden kurulan kadronun kaptanı ve lideri. Oyunun ve atakların merkezi. Tıpkı 2 sezon önce Akhisar ile Süper Lig’e çıkarkenki gibi. Önünde Sırp santrfor Branimir Subasic, yanında ve arkasındaki Eren Özen, Salih Sefercik ve Michel Landel kurgusuyla hem uyumlu hem de verimli. Toplamda 15’in üstünde gol ve asist katkısı yapması muhtemel. Daha önce Ankaraspor ve geçen sezon Akhisar ile Süper Lig’de istediği kadar yer alamadı. Şimdi 25 yaşında ve eğer üçüncü kez Süper Lig fırsatını yakalarsa, ki yakalayacak gibi, değerlendirecek futbol olgunluğuna fazlasıyla sahip.

Kenan Aslanoğlu – Gaziantep Büyükşehir Belediyespor

3-4 yıllardır takımının güzel futbol oynamasında ne büyük etkenlerden. 1.85 boyuna rağmen topla teması ve tekniği sol ayaklıları kıskandıracak cinsten. Kısa al-verleri, ayak içi ve ara pas kalitesi ile ligin en iyilerinden. 3-4 gol ortalamasına rağmen final pası becerisi ligin çok üstünde. Sezon başında belirlenen Play-off hedefi yakalanmak isteniyorsa onun katkısı belirleyici olacak. 32 yaşında ve Süper Lig’in yıllarca ıskaladığı yeteneklerden biri olduğu kesin.

Doka – İBB
Ligin en popüler 10 numarası. Düşen takımında kaldı. Süper Lig’de daha ziyade ön kenarlarda oynasa da PTT 1. Lig’de aslına rücu etti. Mehmet Batdal’ın arkasında, Mustafa Sarp, Zeki Korkmaz ve Alaattin Tosun’un önünde çok etkili. Şampiyonluk iddiasında ve kadrosunu koruyan takımda 10 gol ve 10 asisti zorlanmadan aşar gibi. Net olarak ligin çok üstünde kaliteye sahip ve rahat bir sezon geçirecek gibi görünüyor. Muhtemelen de (takımıyla ya da bireysel) 1. Lig’deki ziyareti kısa sürecek. 

*FourFourTwo Dergisi Kasım 2013 Sayısında yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder