7 Kasım 2013 Perşembe

Bana Kaybolan Yıllarımı Geri Verseler: Ankaraspor*


Leoparlar’ın dönüşü
Türk futbolunun unutulmaz sezonlarından biri oldu 2009-2010. Bir yandan 5. şampiyon olarak Bursaspor lig tarihindeki yerini alırken, diğer taraftan da ligin başlarında tarihi gelişmeler yaşandı. 30 ağustos 2009’daki Olağanüstü Genel Kurulu’nda Ankaragücü Kulübü Başkanlığı’na Ahmet Gökçek seçilmesinin ardından Futbol Federasyonu ve kurulları harekete geçti. İki Başkentlinin, Ankaragücü ile Ankaraspor’un arasındaki “duruma” federasyon müdahale ederken, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu noktayı koydu ve Ankaraspor’u küme düşürdü. 15 Eylül 2009 tarihinde PFDK yaptığı toplantıda, “Ankaraspor ile aynı ligde mücadele ettiği Ankaragücü Kulübü ile arasındaki ilişkinin, sportif rekabeti engelleyici, müsabakaların ve ligin dürüstlüğünü, kamuoyunun ligin dürüstlüğüne ilişkin algısını zedeleyecek nitelikte olması” gerekçesiyle aldığı kararı açıklıyordu. Tahkim Kurulu kararı kesinleştirince Süper Lig 17 takımla devam etti, tüm takımlar da Ankaraspor karşısında hükmen galip sayıldı. O sürecin öncesi ve sonrasında Ediz Bahtiyaroğlu, Hürriyet Güçer, Özgür Çek ve Adem Koçak’ın da aralarında bulunduğu 10’a yakın futbolcu Ankaraspor’dan Ankaragücü’ne transfer oldu. Başta Ankaragücü Kulübü Başkanı Ahmet Gökçek olmak üzere pek çok Ankaragücü ve Ankaraspor yöneticisine men cezaları gelirken mavi beyazlıların elindeki tüm profesyonel futbolcular serbest kaldı. Süreç bununla da bitmedi ve kulüp “düşürülme” kararının iptali için Futbol Federasyonu aleyhine dava açtı. TFF’ye karşı açtığı davayı geri çekmeyen Ankaraspor, kulüp lisansını kaybetti ve tüm liglerden ihraç edildi. 2011 yılında TFF aleyhine açılan davanın geri çekilmesi sözü karşılığında Ankaraspor ile ilgili ihraç kararı kaldırıldı. Kulüp katılma hakkına sahip olmasına rağmen geçen sezon lige dahil olmadı. Ve yaklaşık 4 yıllık sürenin ardından, Ankaraspor bu sezonla birlikte tekrar yeşil sahalara döndü. Profesyonel liglere dahil olan Başkent ekibi 19. takım olarak PTT 1. Lig’de yerini aldı.



Bir varmış bir yokmuş: Takımsız 4 yıl
Futbol kamuoyunun çok iyi bildiği bu süreci kulüp sessizce geçirirken, yaşananlar karşısında camiada hala öfkenin izlerini görmek mümkün. “Yapılanları ve bu yapılanlara karşı futbol kamuoyunun bu kadar sessiz ve alakasız kalmasını içime sindiremiyorum. Tabiri caizse Leoparımızın sırtına hançerler sokuldu, katledilmek istendi. Türk futbol tarihinin en ağır cezasını aldık ve bu ağır ceza kulübümüze maddi-manevi çok büyük yaralar verdi” diyor Ankaraspor Genel Menajeri Ender Yurtgüven ve ligden uzak yılları nasıl geçirdiklerini anlatıyor: “Yapayalnız bir şekilde, sessiz sedasız yaralarımızı sardık. Bu süreç içerisinde idari kadromuzu muhafaza ettik ve altyapımızdan yola çıkarak toparlanmaya başladık. Çünkü küme düşürüldüğümüz yetmedi, altyapımız darmadağın edildi. Pek çok yıldız adayı genç futbolcumuzu elimizden kaydı gitti. Bizler de bu süreçte altyapımızda yeni bir yapılanmaya yöneldik. Eski kaptanımız Ramazan Tunç ve Çağatay Şalap hocamızı altyapının başına getirdik. Geniş çaplı bir oyuncu izleme - tarama ekibi kurduk. Bunun neticesinde A2 Ligi ve U17 Futsal Ligi Türkiye şampiyonluğu elde ettik.” 



Bu sene PTT 1. Lig 19. takımlı
Kulüp süreci böyle geçirirken önce küme düşürülme, ardından da liglerden ihraç kararıyla Ankarasporlu taraftarlar bir anda takımsız kaldı. “Başarılı bir kadromuz vardı ama tüm futbolcularımız teker teker gitti” şeklinde hayıflanan Genç Leoparlar, tedirgin 4 yıl geçirmiş: “Çok endişeliydik liglere ne zaman döneceğimiz konusunda. Tuttuğumuz takım bir anda liglerden men edildi. Bir daha ‘acaba Ankaraspor olmayacak mı’ sorusu bizleri çok tedirgin ediyor ve üzüyordu.”
Bu haziranda camia için özlem sona erdi ve Ankaraspor PTT 1. Lig’de yer alacağı duyuruldu. Federasyonun yaptığı düzenlemeye göre; PTT 1. Lig 19 takımla, 38 hafta üzerinden oynanacak, her hafta bir takım bay olacak, takımlar 36 maça çıkacak ve lig sonunda 4 takım küme düşecek.
“Futbola” dönüş ile birlikte yoğun bir transfer dönemine giren kulüp ilk olarak geçen senenin şampiyon hocasıyla anlaştı. Takımın başına Osman Özköylü getirilirken pazıl misali kadro oluşumuna gidildi. Ender Yurtgüven bu kısa süreye ve ekonomik yapıya rağmen şampiyonluk hedefinde bir kadro kurduklarını söylüyor: “Süper Lig’de devam etmiş olsaydık sadece 100 milyon lira civarında yayın gelirimiz olacaktı. Bu süreçte ciddi ekonomik sıkıntılarımız da oldu. Şu anda amaçladığımız hedefe kıyasla ekonomik açıdan mütevazi bir kulüp olduğumuzu düşünüyorum. Bu nedenle teknik direktörümüz Osman Özköylü ile beraber bu kısıtlı bütçe ile kalitesi yüksek ve iddialı bir kadro kurduk. Sportif planlamamızı en kısa sürede, elimizden alınan Süper Lig hakkımızı geri alabilme üzerine yaptık.”
Taraftar grubu olarak 20. yılına giren Genç Leoparlar’ın da takımdan beklentisi Spor Toto Süper Lig: “Tabii ki hedefimiz Süper Lig. Bir an önce ait olduğumuz yere dönmek istiyoruz. Süper Lig’e çıktıktan sonra da 4 sene önce bıraktığımız yerden devam etmeliyiz. Önce Avrupa Kupaları, sonra da şampiyonluk hedefiyle mücadele edecek bir takım olarak yol almak istiyoruz”



Osman Özköylü ve tayfası
Kadro inşasına giren ve A2’den alınan 2-3 genç futbolcu dışında 26 oyuncu transfer eden Ankaraspor, sıfırdan ama iddialı ve güçlü bir takım kurdu. Özellikle son şampiyon Kayseri Erciyesspor ve Elazığspor’daki yaptıklarıyla gelecek için önemli bir “hedef” teknik adam profili çizen Osman Özköylü, oyuncu tercihinde geçen sezon yaptığına benzer bir kadro mühendisliğine gitti ve kendi öğrencilerini Ankaraspor’a transfer etti: “Önceki sezonlardan bildiğimiz, çalıştığımız ya da takip ettiğimiz oyuncularla yola çıktık. Her hoca bildiği oyuncularla çalışmak ister ama bizim gibi sıfırdan takım yapanlar için bu durum bir zorunluluk. Başka türlüsü olamazdı.”
Ragıp Başdağ, Serdar Eylik, İsmail Şahmalı, Ahmet Güven, Bilal Aziz Özer, Göksu Türkdoğan, Can Erdem, Sofiane Hanni ve Dilaver Güçlü isimleri Osman Özköylü’nün daha önce çalıştığı futbolcular. Başta 3 sezondur takım kaptanı Ragıp’ın da aralarında yer aldığı 5’i Kayseri Erciyesspor’un şampiyonluğunda forma giyenlerden. Ayrıca Emrullah Kokoç, Müslüm Yelken, Tonia Tisdell, Abdullah Karmil ve Berkay Can Değirmencioğlu gibi ligin üstünde kalitesi olan, ligde şampiyonluk yaşamış ve bazıları Süper Lig deneyimi olan isimler de transfer edildi.
Yeni ekip olmanın sıkıntılarını yaşadıklarını belirten ve kadro uyumunun önemini vurgulayan Özköylü, buna rağmen ilk 5 haftada yenilgisiz 9 puan toplayan takımından memnun: “Gerek sistem, gerek takım uyumu açısından zamana ihtiyacımız var. Adaptasyonun sağlanmasıyla birlikte elbette takım daha iyi olacak. Ama beklediğimden iyi başladığımızı söyleyebilirim. Açıkçası ben daha kötü bir başlangıç ihtimaline de yer veriyordum. Ancak biz takım olmanın pek çok başlangıç ve zorlu aşamasını çabuk geçtik. Bunun da temel sebebi bildiğimiz, daha önce çalıştığımız oyuncuların varlığı.”



Hedef Süper Lig
“Üst düzey bir lig olacak bu sene. Geçen sezon hemen lig başında bazı takımlar öne çıkmıştı ama bu sezon böyle olmayacak. Çok iyi kadrolar var, ciddi yatırım yapan kulüpler var. İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Balıkesirspor, Manisaspor, Orduspor iyi girdi lige ama 11-12 takımın çok iddialı olduğunu görüyoruz” diyen Özköylü, lig planlamasının geçen seneden farklı olduğunu söylüyor: “Kayseri Erciyesspor’da sezona iyi başladık, ligi hep zirvede götürdük ve lider bitirdik. Ama Ankaraspor’da böyle olması zor. Bu durum hem ligdeki iddialı ve güçlü takımın fazlalığı hem de bizim tam anlamıyla sıfırdan takım oluşturmamızdan kaynaklanıyor. Hedefimiz ligi uzun süre ilk 6’da sürdürüp ve puan farkının açılmasını da engelleyerek son 7-8 haftaya girmek. Son düzlükte de ilk ikiye girmeyi hedefliyoruz.”

2004 yılında çıktığı Süper Lig’de 5 sezon boyunca mücadele eden ve yavaş yavaş başaltı takımı olma yolunda ilerleyen Başkentin Leoparları, 2009 Eylülünde bir anda tepetaklak oldu. Bu sezon 4 yıl süren yokluğun ardından PTT 1. Lig ile dönüş yaptı mavi beyazlılar. Osman Özköylü ve onun kurduğu kadroyla güçlü bir takım haline gelen Ankaraspor, zaman kaybetmeden hedefini şampiyonluk ve Süper Lig olarak belirledi. Başkentin en “genci” olan takım, yeni oluşturulan kadrosuyla ortalamanın üstünde başarılı bir lig başlangıcı yaparak Süper Lig mücadelesinde daha şimdiden “ben de varım” dedi.

*FourFourTwo Dergisi 2013 Ekim sayısında yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder