22 Aralık 2012 Cumartesi

Portekiz’in altın jenerasyonunun altın isimlerinden biri: Luis Figo*


Luis Figo
Eusébio sonrası, Cristiano Ronaldo öncesi Portekiz’in en büyük yıldızı!

1960’lı yıllara damgasını vuran Portekiz futbolu, Eusébio sonrası aradığı yıldızlarını anca yüzyılın son yıllarında dünya sahnesine sundu. Porto, Benfia, Sporting Lizbon gibi Portekiz’in lokomotif takımlarından çıkan genç yetenekler kısa bir sürede Avrupa’nın dev kulüplerinde yıldızlaşmaya başladı. U-16’da Avrupa ve U-21’de de Dünya Şampiyonu olan Rui Costa, Victor Baia, Jorge Costa, Joao Pinto, Fernando Couto gibi yıldızların Luis Figo önderliğindeki altın jenerasyon, Portekiz ve Avrupa futboluna gelen yeni bir kuşağın habercisiydi. Bu jenerasyon A Takımlar seviyesinde, Portekiz’deki EURO 2004 Finali dışında, gençlerde yakaladığı başarıya ulaşamasa da bu kadronun lideri Luis Figo, 10 yılı aşkın bir süre Avrupa futboluna damgasını vurdu.

Çelimsiz ve güçsüz fiziğinin toparlanmasıyla Sporting’de kendini gösteren Figo, 1995 yılında, 23 yaşında Barcelona’ya transfer oldu. Katalan taraftarların sevgilisi haline gelen Figo, 5 sezonda 2 La Liga, 2 Kral Kupası, 1 Kupa Galipleri ve 1 Süper Kupa zaferi yaşadı. Barcelona formasıyla 172 maçta 30 gol atan yıldız futbolcu, 2000 yazında Katalan taraftarlarına asla unutamayacakları bir hayal kırıklığı yaşattı.

Garrincha’dan beri en ilginç adam geçme şekline sahip futbolcu!

Florentino Perez’in Zidane’lı, Beckham’lı, Ronaldolu, Roberto Carlos’lu Los Galacticos’una giden Figo, Barcelona taraftarlarının tarihindeki en nefret ettiği futbolcu haline geldi. 2002 yılında Figo, çok ilginç bir protestoya birine maruz kaldı. Nou Camp’taki lig maçında Katalan taraftarlar Portekizli yıldıza kesik domuz kafası attı. Bu nefret Figo’nun 5 yıllık Real Madrid sürecinde de hiç dinmedi. Ama bunlar Figo’nun yükselişini engellemedi.




Los Galacticos ile 2 La Liga, 2 İspanya Süper Kupası, 1 Şampiyonlar Ligi, 1 Süper Kupa ve 1 Kıtalararası Kupa şampiyonluğu kazanan Figo, 2000’de Avrupa’da ve 2001 yılında da Dünya’da Yılın Futbolcusu seçildi. 33 yaşında İtalyan devi Inter’e transfer olan Figo, burada da 4 Seri A şampiyonluğu ve 3 İtalya Süper Kupası kazandı. Portekiz’de finalde kaybedilen EURO 2004 dışında Milli takım ile istediklerini yapamasa da Figo, müthiş başarılarla dolu kariyerini 2009 yılında noktaladı.

Figo, Armando Diego Maradona sonrası, Zidane, Ronaldo (Brezilyalı olan) gibi isimlerle birlikte döneminin en büyük yıldızlardan biri olarak kabul gördü. Hafif kambur koşuşu, topu ayağından hiç açmaması, ani duruş ve hızlanmasında beceri, çabukluk, önce vücudunu öne atıp ardından adım atarak Garrincha’dan beri belki de en ilginç adam geçme şekline sahip Figo, gelmiş geçmiş en büyük yıldızlardan biri olarak rahatlıkla sayabiliriz.

*Ankara Plus Dergisi – Kasım 2011 Sayısında yayımlandı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder