28 Mayıs 2014 Çarşamba

Kocaelispor Amatöre düştü*

Alt ligden çıktığı ilk sene, dünya futbolunun ender ilk yarı performanslarından birini sergileyip liderlik koltuğuna oturmuştu 1992-1993 sezonunda. Güvenç Kurtar’ın takımı sezon sonunda şampiyon olamadı belki ama Saffet Sancaklı, Bülent Uygun, Faruk Yiğit, Fehrudin Ömeroviç, Stevica Kuzmanovski, Osman Çakır ve Mirko Mirkoviç’li kadrosuyla gönülleri fethetti. 90’ların sonlarına kadar ligin en iyi başaltı takımlarından oldu. 97’de Türkiye Kupası’nı kazandı.
1999 yılında meydana gelen 17 Ağustos depremi sadece şehri değil, futbol takımını da vurdu ve deprem Kocaelispor’da güzel günlerin sonu, zor günlerin başlangıcı oldu. 2002’de bir kez daha Türkiye Kupası’nı kazansa da ekonomik sorunlar derinleşiyordu. Ertesi sezon takım küme düştü. 2008’de Süper Lig’e döndü ama aynı sezon tekrar küme düştü. Sonraki sezon 1. Lig’de de tutunamadı Körfez ekibi. Borçlarından dolayı kulübe transfer yasağı gelirken, 2010’da FIFA tarafından 6 puanı silindi. Daha sonrası bilindik hikaye... İcralar, transfer yasakları, üst üste yapılan kongreler ve önlenemeyen düşüş... Tıptı Diyarbakırspor, Petrol Ofisi, İstanbulspor, Ankaragücü ve Sakaryaspor gibi... 

Geçen sezon son haftalarda amatöre düşmekten kurtulmayı başardı. Ancak bu kez olmadı ve 3. Lig 3. Grup’ta sezonun 30’uncu haftasında ümitleri tamamen tükendi. Deplasmanda İstanbulspor’a 1-0 yenildiği maçın ardından beklenen son matematiksel olarak gerçekleşmiş oldu. 90’larda Süper Lig’in tozunu attıran, 2 defa Kupa Galipleri Kupası, 1 kez de UEFA Kupası’nda Türkiye’yi temsil eden yeşil siyahlılar amatör kümeye düştü. Yıllardır biriken ve yaklaşık 50 milyon lirayı bulan borçlar da cabası.

Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın bir açıklaması kulübü heyecanlandırdı. PTT 1. Lig’de bitime 2 hafta kala Süper Lig’e çıkmayı garantileyen İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile ilgili konuşan Kadir Topbaş, bundan böyle takımın belediye bünyesinde olmayacağı söyledi. Bu açıklamanın ardından da isim değişikliği ve İBB’nin taşınması için ilk telaffuz edilen takım Kocaelispor oldu. Bakalım kulüp, taraftar grubunun adından da feyiz alarak “Hodri Meydan” deyip ayağa kalkmanın bir yolunu bulacak mı, yoksa kaybolup gidecek mi?
*FourFourTwo Dergisi Mayıs 2014 Sayısında Yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder