21 Ağustos 2015 Cuma

HAMZAOĞLU’NUN OYUNCU YÖNETİMİNDEKİ SIKINTILARI!*

Daha 1 yılı bile dolmadan 3 kupa kazanan bir teknik adamın kredisi çok büyük olarak görülebilir, hele de genç ve camianın içinden gelen biriyse. Buna kendisinden önceki teknik direktörün oyuncu grubuyla sorunlu süreci, Akhisar’daki olumlu imajı ve Milli Takım yardımcı antrenörü titri gibi artılar da eklenebilir. Bu ilk bakışta harika bir tablo gibi görünüyor, ancak sıkıntılar birikmeye başladığını görmek zor değil. Sıkıntılar çokça dile getirildiği gibi transferlerde, 11 belirlemede, teknik-taktikte, dizilişte vs gibi konularda olmaktan çok özellikle oyuncu yönetiminde çoğalıyor. Ki üst seviye hedef teknik direktörlerdeki en temel kriterlerden biridir oyuncu yönetimi. Mesela en yakın örnek, Sivasspor karşısında Burak Yılmaz’ın yedek kalmasıyla ilgili maçtan önce farklı, maçtan sonra farklı nedenler saydı Hamzaoğlu. Önce hücum anlayışı ve taktiği gereği, sonra da Burak’ı motive etmek için yedek bıraktığını söyledi. 

Açıklamaları ayrı bir yazı konusu olarak kaladursun yukarıda da belirttiğim gibi asıl sorunlar dizisi oyuncu yönetiminde toplanıyor. Yasin Öztekin, Wesley Sneijder, Emre Çolak ve Burak Yılmaz’ın oyundan çıkışlarında gösterdikleri tepkiler atlanacak göstergeler değildir. Ki Hamzaoğlu ile birlikte oynamaya başlayan Yasin ve tekrar şans bulan Emre’den gelmesi çok şaşırtıcı olmuştu. Rizespor maçında Burak’ın sakat olmasına rağmen sırf oyuncunun ısrarıyla oyuna girmesi ve tekrar sakatlanması bu seviyede görev yapan teknik direktör için büyük eksidir. Sneijder ile yaşadığı süreçler de daha bir ilginç. 

2014 Dünya Kupası sırasındaki yorum yaptığı maçta, en hafif tabirle söylemek gerekirse, talihsiz sözleri Galatasaray’ın başına geçmesiyle çabuk toparlandı ancak Sneijder ile olan ilişki biçimi özellikle Hollandalının oyundan çıktığı zamanlarda sorun oldu. Tıptı Yasin, Emre ve Burak gibi Sneijder de rahat rahat tepkisini gösterdi hocasına karşı! Bu tepkiler elle tutulur bir karşılık görmedikçe de normalleşti. Hatta Bursaspor ile oynanan Süper Kupa finalinde Sneijder ile yine krizin eşiğine gelinde sanki. Oyundan alınmasından hiç memnun olmadığı her halinden belli oyuncusuna elini uzatmak için epey bir çaba harcadı Hamzaoğlu, hatta Sneijder hiç oralı olmayınca da 3-5 adım yanına kadar gidip tebrikine isteksiz bir karşılık aldı.

Lig şampiyonu olmuş, Türkiye Kupası ve Süper Kupayı almış bir takımda bunlar şimdilik çok büyük sorun olmadan çözülebilir ancak sonrası için ciddi işaretler olarak da karşımızda duruyor. Nasıl oluyor da Hamzaoğlu, şans verdiği Emre ve Yasin ya da çok özen gösterdiği Burak ve Sneijder gibi oyuncuların benzer tepkisiyle karşılaşıyor? Bunun en temel sebebi bu oyuncularla yaşadığı “yönetim” sorudur. Ki yaklaşan sıkıntılı geçmesi muhtemel Şampiyonlar Ligi süreciyle ya da Süper Lig’de rakiplerinin biraz arkasında kalmaya başlamasıyla bu tür örnekler çoğalacaktır kaçınılmaz olarak. İşte o zaman da Hamza Hamzaoğlu’nun çözmesi gereken, daha doğrusu çok iyi yönetmesi gereken bir oyuncu grubu olacaktır. Aksi halde 3 kupa hızla unutulmaya başlanacak ve doğrudan kendisi hem de yüksek sesle tartışılmaya başlanacaktır.  
*20 Ağustos 2015'te Akşam Gazetesi'nde Yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder